Svet 21.10.2022 5:00

Gerhard Richter ostaja najpomembnejši umetnik na lestvici Kunstkompass

Köln, 21. oktobra - Nemški slikar Gerhard Richter se je kot najpomembnejši umetnik na svetu ponovno uvrstil na prvo mesto lestvice Kunstkompass. V Kölnu živeči Richter že 19 let zapored zaseda najvišji položaj na omenjeni lestvici. V primerjavi z lanskim letom ostaja nespremenjen tudi vrstni red umetnikov od drugega do petega mesta.

Kitajska, Hongkong. Slika nemškega umetnika Gerharda Richterja. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Hongkong.
Slika nemškega umetnika Gerharda Richterja.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Pri devetdesetih letih je Richter najstarejši umetnik na letošnji lestvici. Na drugem mestu po pisanju nemške tiskovne agencije dpa ostaja ameriški umetnik Bruce Nauman, sledita mu Nemca Georg Baselitz in Rosemarie Trockel.

Združenje Kunstkompass je bilo ustanovljeno leta 1970. Letni seznam desetih umetnikov, ki ga vsako leto sestavi novinarka Linde Rohr-Bongard, je objavljen v reviji Capital.

Linde Rohr-Bongard je pri sestavljanju lestvice upoštevala 30.000 umetnikov. Njen izbor temelji na sistemu točkovanja, pri čemer se upoštevajo razstave skoraj 300 muzejev, ocene v strokovnih revijah, nakupi vodilnih muzejev in nagrade. Prodajne cene in prihodki od dražb pa se ne upoštevajo.

Lestvica "zvezd prihodnosti" pa bo tokrat ločeno objavljena šele spomladi, je Linde Rohr-Bongard v četrtek povedala za dpa. Izrazila je upanje, da bodo tako umetniki deležni večje pozornosti.