Svet 21.10.2022 8:44

Jazzovski ansambel Jana Kusa v New Yorku izdal prvi album

New York, 21. oktobra - Jazz ansambel Slavo Rican Assembly, ki ga vodi slovenski saksofonist Jan Kus, je danes pri britanski založbi World Music Network v New Yorku izdal svoj prvi album z naslovom Intercosmic.

ZDA, New York. Koncert zasedbe The Slavo Rican Assembly. Foto: Robi Poredoš/STA Arhiv STA

ZDA, New York.
Koncert zasedbe The Slavo Rican Assembly.
Foto: Robi Poredoš/STA
Arhiv STA

Pri albumu so poleg Jana Kusa (tenorski in sopranski saksofon, dodatne klaviature, vokali, zvočno oblikovanje, glasbeno vodstvo) sodelovali še Aleksandra Denda (vokal), Gabriel Vicens (električna kitara), Žan Tetičkovič (bobni), Ahmed Alom (klavir, klaviature, rhodes & maracas (Bomba jam), Dan Martinez (električni in sintetični bas) in Victor Pablo García-Gaetan (konge, barril, bongos in dodatna tolkala). Kot posebni gostje pa Fernando García (barril) in ROSA Vocal group v sestavi Aleksandra Denda, Astrid Kuljanić, Carolina Mama in Joanna Schubert.

Album so doslej predpremierno predvajali na radijskih postajah v ZDA, Kanadi, Argentini in v Braziliji. 11. novembra se mu obeta recenzija v angleškem glasbenem časopisu Songlines.

Slavo Rican Assembly je doslej nastopil na različnih glasbenih prizoriščih New Yorka, med drugim v Carnegie Hallu, Rockwood Music Hallu, Nublu 151, Teatro LATEA in The Cell. Nastopali so tudi po Sloveniji, med drugim na Jazz Festivalu Ljubljana, Jazz Ravne, SaxGo Nova Gorica, Mozzajik festival Velenje, Jazz festival Piran, Grad Rajhenberg, Skrito dvorišče Murska Sobota in na ptujskem festivalu Arsana.

Skupina Slavo Rican Assembly od leta 2017 deluje pod vodstvom Kusa, ki živi in dela v New Yorku že 11 let. Skozi leta so z njim sodelovali različni glasbeniki.

V času pandemije covida-19 se je za pol leta zatekel v Portoriko, kjer je učil glasbo prek zooma in imel redne tedenske koncerte v lokalu N v Starem San Juanu (Viejo San Juan) s prijateljem Danom Martinezom, ki je za album Intercosmic prispeval skladbo Oda a Maria, kitaristom Rafaelom Roso in znanim bobnarjem Tonyjem Escapo.

Slavo Rican Assembly uporablja mednarodni slovar jazza kot odskočno desko za poglobitev v zvoke svojih glasbenih korenin. Bomba, salsa in rumba se tako prepletajo s slovenskimi žetvenimi napevi, bosanskimi uspavankami in srbskimi žalostinkami v edinstven glasbeni koktejl, ki je povsem newyorški.

"Album je odraz časa, v katerem je nastal, in upamo, da uspešno izraža interkozmično naravo našega edinstvenega benda. Na njem združujemo ritme Karibov z melanholijo pan-južno-slovanske glasbene dediščine. Ob tem skušamo ostati zvesti tudi osebnim glasbenim izkušnjam in vplivom, ki so nas oblikovali, kot so jazz, hip hop, rock, pop, funk, elektronska glasba in drugo," je dejal Kus.

Slovenski glasbenik je doslej sodeloval s številnimi priznanimi glasbeniki, kot so Antonio Hart, Miguel Zenon, Melanie Charles, Alex Sipiagin, trenutno pa je sodeluje z zasedbami dvakratnih nominirancev za nagrado latin grammy Cesarja Orozca, bobnarja Fernanda Garcíe in basista Rickyja Rodrigueza.