Slovenija 24.10.2022 9:40

Začenja se jubilejni festival Prepišno uredništva na temo avtofikcije

Ljubljana, 24. oktobra - S pogovorom Pisanje nima nobene zveze z nevihto se bo drevi začel Festival bralne kulture Prepišno uredništvo. Festival v organizaciji LUD Literatura, ki se vrača po dveh letih, letos praznuje 10. obletnico. Osrednja tema festivala, ki so ga podnaslovili Fikcija je vse, je avtofikcija oziroma pisanje onkraj domišljenega in dejanskega.

Obletnica festivala bralne kulture, ki se je razvil iz dni odprtih vrat uredništva LUD Literatura, sovpada z odprtjem novih prostorov uredništva, zato bo letošnja izdaja Prepišnega uredništva slavnostno obarvana, so napovedali organizatorji.

Ob priljubljenih sklopih, kot so denimo t. i. nakratki, bo letošnje dogajanje vključevalo tudi delavnico za pisanje avtofikcije, pripovedovalski večer, predstavitve knjig, pogovore, recital in obisk zabavljaškega duha preteklih Prepišnih uredništev. Festival bo potekal v novih prostorih uredništva na Trubarjevi 51, so sporočili iz LUD Literatura.

Drevi ga bo odprl pogovor o različnih vidikih avtofikcije z Dijano Matković, avtorico samorefleksivnega romana Zakaj ne pišem, in Katjo Kobolt, teoretičarko, ki je doktorirala na temo ženske vojne pisave ter naslavlja avtofikcijo tako na področju književnosti kot drugih umetnostnih praks. Pogovor bo vodila Iva Kosmos.

Sledilo bo branje 10 Prepišnih Prišlekov za 10 prepišnih let. Predstavili se bodo avtorji in avtorice knjižne zbirke Prišleki: Primož Čučnik, Katja Gorečan, Sara Fabjan, Jernej Županič, Aljaž Primožič, Davorin Lenko, Primož Mlačnik, Jure Jakob, Ajda Bračič in Franci Novak.

Drugi festivalski dan bo zaznamovan s srečanjem in delavnico o pisanju avtofikcije s Katjo Gorečan Kako (ne) pisati o sebi ter nakratki. Kratka, desetminutna predavanja so za prvi del pripravili Dejan Koban, Jaka Železnikar in Vuk Ćosić, za drugi pa Matjaž Ivanišin, Tomaž Grom in Izar Lunaček.

Festival se bo sklenil v četrtek s pogovorom Onkraj zgodovinjenja, na katerem bosta ob jubileju festivala spregovorila Andrej Hočevar in Dražen Dragojević, ter recitalom Večnost je premajhna za žlico v izvedbi kamniške glasbene zasedbe Matter, je mogoče razbrati s programa jubilejnega festivala bralne kulture.