Slovenija 26.10.2022 8:00

Bližina v ospredju letošnjega festivala Goli oder

Ljubljana, 26. oktobra - S predstavo Umetnost slovesa: slovesna umetnost se nocoj v Stari mestni elektrarni začenja 16. mednarodni festival improvizacijskega gledališča Goli oder, ki bo potekal do nedelje. Rdeča nit letošnjega festivala je bližina, tako odnosov kot sodelovanja, umetnosti, kreativnosti, besed in objemov.

Festival poleg žanrsko raznolikih predstav prinaša tudi štiri gledališke delavnice in seminar kritiškega pisanja o improvizacijskem gledališču.

Prva predstava Umetnost slovesa: slovesna umetnost, ki je nastala po zamisli Sare Šoukal, je na sporedu danes ob 19. uri. Od česa se poslavljamo, ko zapuščamo zgodbo, idejo, človeka, sebe. In zakaj? Sara Šoukal se v svoji prvi improvizirani solo predstavi poslovi od soigralcev in se sooči s praznino, ki jo le-ti pustijo za sabo. Kako jo ta praznina obogati, kaj ji da, kaj ji vzame, koga in kaj sreča, ko ostane sama? S podporo glasbenika Justina Durela se spusti v neznano, in postavlja več vprašanj kot odgovorov.

Predstava je delo v nastajanju ter dolgoletna želja in vznemirljiv izziv, s katerim se želi ustvarjalka spopasti, ga objeti in se od njega posloviti. Vsak konec je namreč nov začetek, tako pravijo. In to delo v nastajanju je oboje hkrati, so zapisali pri soorganizatorju festivala Kolektiv Narobov, Zavod Federacija, Ljubljana.

Ob 21. uri bodo sledile krajše intervencije in daljše improvizacije na temo moj alter idiot v predstavi Naši ljubi alter idioti v produkciji Društva za sodobno klovnsko umetnost. Zamisel in igra je delo ekipe Za crknt, v kateri so Gergely Dozsa, Simeon Huzun, Tina Janežič, Tomaž Lapajne Dekleva, Petra Markovič.

Moj alter idiot je osebnost, ki živi v meni, z mano, ki je v kontaktu z menoj, mi ne pusti dihati in sodeluje v vsaki moji umetniški kreaciji. "Malgre moi" ali meni navkljub je vedno tu. Je nekompetitivna in nekredibilna umetniška zvrst, ki je skvotana z nekompetentnimi alter idioti, so v sporočilu za javnost zapisali o predstavi.

Festival bo v petih dneh gostil performerje iz Španije, Avstralije, Madžarske, Italije in Slovenije.

Iz Madrida na Goli oder prihajata Paula Galimberti, mednarodno priznana igralka in improvizatorka, ki je širši javnosti poznana kot ustanovna članica madridske skupine Jamming, kot igralka na španski televiziji, na španskem nacionalnem radiu pa sodeluje tudi v improvizacijskem radijskem šovu. Zadnja leta ustvarja tudi v Berlinu v okviru gledališča Esimpro, v katerem deluje tudi njen odrski partner na Golem odru Gonzalo Pinan, sicer priznani performer in gledališki pedagog.

Iz Avstralije bo v Slovenijo tretjič pripotovala večkrat nagrajena igralka in komičarka Rama Nicholas. Je avtorica štirih nagrajenih monokomedij in številnih improvizacijskih formatov, na Golem odru pa bo režirala zaključno predstavo festivala z naslovom Close to you. Gre za improvizacijski performans o intimnosti, ljubezni in spolnosti, ki bo nastal z zasedbo priznanih domačih in tujih performerjev.

Poleg gostov iz tujine, se bodo na festivalu predstavili številni odlični domači performerji in kolektivi: poleg že omenjenih še Kolektiv Narobov (Maja Dekleva Lapajne, Alenka Marinič) in Improvizacijsko gledališče Ljubljana - IGLU (Peter Frankl, Juš Milčinski in Vid Sodnik), predstavo Ko si nekdo, si tako pa bodo odigrali tudi mladi improvizatorji ŠILE - Šolske Impro lige.

Organizatorja festivala sta Kolektiv Narobov, Zavod Federacija, Ljubljana in Družina umetnosti Narobov, soproducenti so Zavod Bunker, Društvo za kulturo in izobraževanje IMPRO ter Kulturno umetniško društvo Sokoli Tabor. Soorganizator festivala je KD IGLU - Improvizacijsko gledališče Ljubljana.