Od blizu 27.10.2022 13:00

Aleksander Erniša: Reformacija nam je zapustila bogato zakladnico vrednot

pripravila Jasmina Vodeb Baša

Ljubljana, 27. oktobra - Enaintrideseti oktober je dan reformacije, praznik in dela prost dan, ki obuja spomin na versko, družbeno-politično in kulturno gibanje v 16. stoletju ter na rojstvo slovenskega knjižnega jezika. "Reformatorji so iskali odgovore na izzive tedanjega časa. Mi jih moramo tukaj in zdaj," je za STA poudaril evangeličanski duhovnik Aleksander Erniša.

Po Erniševih besedah se vsaka generacija sooča z določenimi izzivi in vprašanji, pa naj si bodo verske, kulturološke, družbeno-politične ali kakšne druge narave. "Z razvojem smo na določene vrednote začeli gledati drugače in so se zato spremenile. Veliko pa jih je takih, ki ostajajo ali naj bi ostale nespremenjene oziroma še več - v razviti družbi sodobnega sveta bi morale postati samoumevne," je prepričan.

"Tukaj mislim na enakopravnost in svobodo vseh, na poštenost in pravičnost vsakega, na pravico ljubiti in biti ljubljen ter na tisto Jezusovo zlato pravilo: vse, kar želite, da bi ljudje vam storili, storite tudi vi njim," je naštel. Po njegovih besedah "nam je reformacija zapustila bogato zakladnico vrednot, iz katere lahko črpamo tudi po 500 letih. Postala je orodje, ki ga lahko uporabljamo še danes," je dejal Aleksander Erniša, sin poleti preminulega prvega škofa evangeličanske cerkve na Slovenskem Geze Erniše.

Protestantizem je v evropskem prostoru po Erniševem prepričanju pripomogel, da je svobodno izražanje verske pripadnosti in nasploh izražanje vere postala osnovna pravica posameznika. Protestantizem je na tem področju naredil velik korak naprej. A ta pravica, kakor mnoge druge, niso dosežene enkrat za vselej. Zanje se je treba boriti na strpen in spoštljiv način vsak dan, je pojasnil. "Prepričan sem, da z različnostjo rastemo in se bogatimo. A ta različnost ne sme biti nekaj, kar nas razdvaja, temveč bogati in povezuje," je poudaril.

Reformacija tudi čas Primoža Trubarja in rojstva slovenskega knjižnega jezika

"Želja po oznanjevanju božje besede v maternem jeziku je bila v času 15. in 16. stoletja na vrhuncu. Z uresničitvijo te želje pa so narodi pridobili veliko več kot samo na verskem področju. Z materno besedo v zapisani obliki so dobili samozavest in pogum, da se združijo pod eno streho. Trubar nas je združil s poimenovanjem 'lubi Slovenci' in nas s tem postavil na zemljevid Evrope in sveta. Od takrat naprej smo narod," je pojasnil Erniša.

Na vprašanje, kaj bi Trubar dejal danes, kot se zdi, zelo razdvojenim Slovencem, je Erniša odvrnil, da bi "nas zagotovo želel spomniti na stvari, ki so nam vsem skupne. Želel bi nas povezati, a ob tem vsakemu pustiti svobodno voljo".

Leta 1562 je o Slovencih zapisal, da smo dobro, pošteno, zvesto, resnicoljubno, pokorno, gostoljubno, milo in dobrosrčno ljudstvo. Dodal je še, da se prijazno in dobro vedemo do tujcev, je spomnil Erniša in dodal: "Če smo iskreni, je imel prav. Prepričan sem, da so to vrline, na katerih lahko gradimo še danes."

"To so vrline, ki so vsaki Slovenki in Slovencu skupne in nas zato povezujejo. Trubar je bil domoljub in bi tudi danes za svoj narod naredil vse. To je sporočilo, ki ga daje reformacija vsakemu posamezniku. Delati za dobro vseh Slovenk in Slovencev in biti ob tem odprt tudi do tistih, ki pridejo k nam," je sklenil Erniša, ki po več kot štirih letih v Trstu, kjer je bil odgovoren za evangeličansko-luteransko župnijo, ter več letih zagotavljanja duhovne oskrbe v Slovenski vojski, od junija zagotavlja duhovno oskrbo v policiji.

Ob dnevu reformacije vrsta prireditev

V teh dneh po vsej Sloveniji že potekajo dogodki v počastitev praznika reformacije, ki bodo vrhunec dosegli v petek, 28. oktobra, z državno proslavo v Cankarjevem domu s slavnostno govornico ministrico za kulturo Asto Vrečko ter s slovesnim bogoslužjem, ki ga ob 100. obletnici ustanovitve evangeličanskega prekmurskega seniorata 31. oktobra pripravljajo v evangeličanski cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti.

Že v sredo je bila slovesnost v Mariboru, kjer je zbrane nagovoril škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Leon Novak, danes pa Mestna občina Murska Sobota, Evangeličanska cerkev augsburške veroizpovedi v RS in Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar vabijo na slovesnost v Gledališče Park v Murski Soboti. Slavnostni govornik bo profesor Marko Jesenšek.

Na dan reformacije bo v Cankarjevem domu na ogled predstava Reformatorji na odru, ki je nastala po stripu Boštjana Gorenca - Pižame. Stripovski stand up je premiero doživel ob lanskem praznovanju reformacije.