Svet 27.10.2022 6:00

Pred 90 leti se je rodila ameriška književnica Sylvia Plath

Boston, 27. oktobra - Pred 90 leti se je rodila ameriška literatka Sylvia Plath. Zaslovela je z delno avtobiografskim romanom Stekleni zvon, ki ga je pod psevdonimom objavila le mesec dni pred smrtjo. Pisala je tudi poezijo, ki je bila objavljena v dveh pesniških zbirkah. Kasneje je izšla tudi zbirka zbranih pesmi, za katero je posthumno prejela Pulitzerjevo nagrado.

Ljubljana. Pisanje, literatura, pero, pisalo. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisanje, literatura, pero, pisalo.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Sylvia Plath se je rodila v Bostonu in študirala na Smith's College. Leta 1955 se je kot Fulbrightova štipendistka odpravila na univerzo v Cambridgeu, kjer je spoznala angleškega pesnika Hughesa, s katerim se je pozneje tudi poročila. Pisala je ekspresivno samoreflektivno poezijo, polno simbolike, v kateri so odsevali groza fašizma, otroške travme, strah pred boleznijo, soočenje s smrtjo in naravo.

Med bolj poznana dela sodi njen edini roman Stekleni zvon z opaznimi avtobiografskimi prvinami. Objavila ga je pod psevdonimom Victoria Lucas, v njem pa je opisala duševni zlom in okrevanje mlade študentke, kar je črpala iz lastnih izkušenj. Avtorica je namreč trpela za depresijo, poskušala narediti samomor in preživela psihiatrično hospitalizacijo.

Po podatkih spletne Britannice je pisala z veliko hitrostjo in ustvarjala pesmi, v katerih se je razkrivala in izpovedovala. Tesnoba, zmedenost in dvomi, ki so jo preganjali, so se spremenili v verze z veliko močjo in patosom. Po tem izbruhu ustvarjalnosti si je pri 30 letih vzela življenje. Pred tem je na univerzi dosegla umetniški, akademski in družbeni uspeh.

Njen roman je v slovenščino prevedel Andrej Blatnik, leta 2016 pa je v prevodu Ane Pepelnik izšla tudi njena pesniška zbirka Ariel, ki vključuje nekatere njene najbolj znane pesmi.