Slovenija 27.10.2022 11:37

Objavljen drugi natečaj za pesniško nagrado kresnice

Ljubljana, 27. oktobra - Gibanje Kultura-Natura Slovenija je objavilo drugi natečaj za pesniško nagrado kresnice v spomin na pesnico Kristino Šuler. Tokratna tema je Ženske (v) pesmi - zanj(o). Natečaj je odprt do 8. marca.

Natečaj in nagrada kresnice nagovarjata celoten slovenski kulturni prostor, tudi ustvarjalke in ustvarjalce v zamejstvu in po svetu. Pesniška nagrada želi biti uglašena na ženske tematike, odprta pa je tudi za pesnike. Na njem pričakujejo neobjavljene pesmi z omenjeno tematiko in skupnim naslovom v obsegu 1000 do 1500 verzov.

Poslane zbirke bo ocenjevala žirija v sestavi Cecilia Prenz Kopušar, Angela Čeplak, David Bandelj, Robert Titan Felix in Teja Goli. Izbrala bo najprej pet finalistk ali finalistov, ki jih bo predstavila na rojstni dan Kristine Šuler, 17. julija 2023, na pesniškem srečanju na Stari Gori v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, so sporočili iz gibanja.

Finalisti bodo povabljeni na javna branja v Kropi, na Stari Gori in v Ljubljani. Zmagovalni pesnik ali pesnica pa bo prejel skulpturo Kresnica kiparke Sabe Skaberne, enotedensko ustvarjalno bivanje v kulturni rezidenci Mežnarija Kropa ali v Veberičevi domačiji v Seliščih, natis nagrajene zbirke ter avtorski pesniški večer ob izidu knjige.

Na prvem pesniškem natečaju kresnice, ki ga je gibanje Kultura-Natura Slovenija razpisalo lani, so nagradili pesniško zbirko Cvetke Bevc Sled ognjenega svinčnika.