Svet 1.11.2022 5:00

Slovenija v fokusu letošnjega pesniškega festivala Schamrock

München, 1. novembra - V bavarski prestolnici München bo od 4. do 6. novembra potekal pesniški festival Schamrock, ki letos obeležuje deseto obletnico obstoja. Letos bo na festivalu, ki ga pripravljajo bienalno, v ospredju tudi Slovenija s pesnicami Miljano Cunto, Barbaro Korun in Ano Pepelnik ter moderatorko, prevajalko Amalijo Maček.

Ana Pepelnik bo v Münchnu nastopila skupaj s kontrabasistom Tomažem Gromom. Pred tem je imela omenjena slovenska pesnica konec oktobra nastop v dunajski Literarni hiši (Literaturhaus).

Slovenski fokus na letošnjem pesniškem festivalu Schamrock je nastal v tesnem sodelovanju s Slovenskim kulturno-informacijskim centrom (Skica) Berlin ter podporo slovenske Javne agencije za knjigo in Skice Dunaj.

V Münchnu pričakujejo 65 pesnic iz več kot 20 držav, ki se bodo na branjih, delavnicah, panelih in nastopih srečevale z nemškimi kolegicami. Festival sam tako ponuja prostor za transnacionalni umetniški in družbeni dialog, tako med seboj kot z občinstvom, so navedli organizatorji na svoji spletni strani.

Poleg Slovenije bodo na letošnjem festivalu Schamrock v ospredju kot države še Ukrajina, Španija, Litva in Etiopija.

Festival bo letos v ospredje postavil tudi glas preganjanih pesnic. Od vsega začetka Schamrock ne vabi zgolj posamezne pesnice na branja, ampak tudi ponuja razpravo o pogojih pisanja poezije v posameznih državah. V bavarsko prestolnico so tako med drugim letos povabili pesnico in aktivistko Tang Siu Wa iz Hongkonga, za katero si organizatorji festivala želijo, da ji bodo dejansko dovolili zapustiti državo. Ukrajinski fokus pa bodo dopolnile pesnice iz Litve, Estonije in Belorusije.

Deseta obletnica obstoja festivala Schamrock bo sicer, kot so navedli organizatorji, priložnost za prespraševanje, kje je mesto festivala, o njegovih dosedanjih in prihodnjih dosežkih ter novih terenih v prihodnosti. Poezija kot taka pretresa, tolaži, prebuja, izostri dojemanje in spodbuja k delovanju, so še navedli organizatorji.