Slovenija 28.10.2022 6:00

Tudi v Sloveniji s prireditvijo ob mednarodnem dnevu animiranega filma

Ljubljana, 28. oktobra - Na pobudo mednarodnega združenja za animirani film od leta 2002 na 28. oktober obeležujemo mednarodni dan animiranega filma. V Sloveniji se praznovanju pridružuje Društvo slovenskega animiranega filma (DSAF), ki bo tokrat na Festivalu slovenskega filma v Portorožu podelilo stanovske nagrade in se poklonilo pionirju slovenske animacije Saši Dobrili.

Društvo slovenskega animiranega filma četrto leto zapored podeljuje stanovske nagrade DSAF in nagrade DSAF za študijske animirane projekte. Nocoj bodo podelili stanovske nagrade za najboljšo režijo, najboljšo likovno podobo in najboljšo tehniko animacije. Izročili bodo še nagradi za študijske animirane projekte, ki ju bosta prejela najboljši končani študijski animirani projekt in najboljši študijski animirani projekt v razvoju po izboru komisije. To sestavljajo vsi člani Društva slovenskega animiranega filma.

Namen nagrad DSAF Društva slovenskega animiranega filma je vzpostavitev spodbud in podpor avtorjem, študentom in drugim delujočim na področju animiranega filma. Prav tako je namen nagrad povečanje prepoznavnosti animiranega filma v sklopu kinematografske in televizijske ustvarjalnosti ter v širši javnosti, so sporočili iz društva.

Podelitvi nagrad, ki jo bo spremljala projekcija nagrajenih filmov, bo sledila prireditev, na kateri se bodo poklonili pionirju slovenske animacije Saši Dobrili. Ob 100. obletnici njegovega rojstva in 70-letnici prvega slovenskega animiranega filma 7 na en mah iz leta 1952 bodo premierno prikazali njegovo digitalizirano različico.

Prireditev ob praznovanju mednarodnega dne animiranega filma v DSAF pripravljajo ob podpori Slovenskega filmskega centra (SFC).

Za mednarodni dan animiranega filma je določen 28. oktober. Prav na ta dan je namreč leta 1892 izumitelj in pionir animiranega filma Charles Emile Reynaud (1844-1918) v pariškem muzeju Grevin prvič javno prikazal animirane podobe v sosledju prizorov. Že leta 1877 pa je Reynaud svetovni javnosti predstavil praksinoskop, napravo za predvajanje na roko narisanih sličic.