Na hitro prelistano 5.11.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 5. novembra - Pri Mladinski knjigi je izšla knjiga Urške Fartelj 220 stopinj poševno: Skupaj za mizo, pri Muzeju in galerijah mesta Ljubljane pa monografija Replika fotografa Bojana Radoviča. Založba KUD Sodobnost International je izdala knjigo za otroke Lele B. Njatin z naslovom Smer srca.

Ljubljana. Knjiga Urške Fartelj 220 stopinj poševno: Skupaj za mizo. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Urške Fartelj 220 stopinj poševno: Skupaj za mizo.
Foto: STA

Ljubljana. Monografija Replika fotografa Bojana Radoviča. Foto: STA

Ljubljana.
Monografija Replika fotografa Bojana Radoviča.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga za otroke Lele B. Njatin z naslovom Smer srca. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga za otroke Lele B. Njatin z naslovom Smer srca.
Foto: STA

220 STOPINJ POŠEVNO: SKUPAJ ZA MIZO S 120 RECEPTI

Urška Fartelj, avtorica priljubljenega kulinaričnega bloga 220 stopinj poševno, je v najnovejši knjigi zbrala 120 receptov za jedi, ki jih imajo pri Farteljevih doma najraje. Kot so zapisali pri Mladinski knjigi, so domači skupni obroki priložnost za sproščeno druženje in ustvarjanje spominov s tistimi, ki jih imamo najraje. Kuhanje zanje je lahko čisti užitek. Urška pravi, da je skrivna sestavina, ko kuha za družino, ljubezen. Namesto visoke kulinarike kuha tisto, kar imajo v njeni družini radi. In tako, kot jim je všeč.

Prva knjiga Urške Fartelj 220 stopinj poševno je nemudoma postala uspešnica ne le v njenem rodnem Prekmurju, vzljubila jo je vsa Slovenija. Po enaki poti je hitro krenila tudi njena druga knjiga, v kateri Urška pokaže, kako uživati naravno hrano vse leto. V tretji knjigi je zbrala recepte za jedi, ki se največkrat znajdejo na mizi pri družini Fartelj, so še zapisali pri založbi.

MONOGRAFIJA ENE OSREDNJIH OSEBNOSTI SODOBNE SLOVENSKE FOTOGRAFIJE

V knjigi Replika Bojan Radovič predstavlja fotografije, združene v serije, ki so do 22. januarja 2023 na ogled v Galeriji Jakopič. Kot je v predgovoru zapisala Marina Gržinić, knjiga ponuja konceptualen izbor vizualnega gradiva, konceptualnost pa je razvidna iz naslova: "Replika je povezana z manjšimi merili nečesa, kar se vsiljuje v prostoru, v času, v umetnosti. Replika govori o deja vuju, minimalnih spremembah med lestvicami tega, kar lahko fotografija predstavlja kot razmerje med dimenzijo in strukturo, pa tudi z eksperimentiranjem z različnimi podlagami."

Bojan Radovič (1960) je slovenski fotograf srednje generacije, ki je v svoji karieri pogosto razstavljal doma in v tujini. Iz fotografije je diplomiral na valižanskem kolidžu WGIHE v Swanseaju v Združenem kraljestvu, s fotografijo pa se je redno ukvarjal že pred študijem. Nekatere fotografske cikle je ustvaril v umetniških rezidencah v tujini. V Galeriji Jakopič je trenutno postavljena njegova prva obsežnejša samostojna razstava.

SMER SRCA - KNJIGA ZA OTROKE NA TEMO ISKANJA SVOBODE IN SVOJEGA MESTA POD SONCEM

Protagonistka dela za otroke oz. šolarje, stare med 5 in 10 let, je ribica, ki se znajde v povsem novem okolju. Je to morje, kraj svobode, o katerem so ji pripovedovale ribe v akvariju, se sprašuje. Njena dragocena sogovornica, deklica z roba vodnjaka, ji nudi uteho ter ji ponuja nova spoznanja, ribica pa se po številnih preizkušnjah pogumno zazre v prihodnost. Knjigo krasijo ilustracije Tine Dobrajc.

Lela B. Njatin v svojih knjigah za otroke ustvarja zgodbe, v katerih se srečujejo domišljijska in živalska bitja s človeškimi lastnostmi. Pestijo jih različne težave, ki jih prinaša življenje, vendar najdejo samosvoje načine, kako jih premagati. Pisateljica, letos nominirana za nagrado mira, in vizualna umetnica živi v Ljubljani, posebno pozornost pa posveča Kočevju, kraju, kjer je odraščala. V Kočevje je postavila tudi dogajanje svojega romana Samski blok.