Svet 4.11.2022 5:00

V Berlinu simpozij in razstava o Plečniku

Berlin, 4. novembra - Na Inštitutu za arhitekturo Tehniške univerze v Berlinu bo ob letošnji 150-letnici rojstva Jožeta Plečnika danes potekal simpozij z naslovom Plečnik zdaj! Raziskovanje javnega prostora in urbane poroznosti. Sodelujoči bodo o arhitektu spregovorili v dveh tematskih sklopih: Javno in porozno ter Nenavadno. Zvečer bo sledilo odprtje razstave.

Ljubljana. Doprsni kip arhitekta Jožeta Plečnika pred Univerzo v Ljubljani. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Doprsni kip arhitekta Jožeta Plečnika pred Univerzo v Ljubljani.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ob 16.30 bodo na simpoziju o Plečniku spregovorili Luka Skansi, Maja Vardjan, Boštjan Vuga, Maruša Zorec in Jörg H. Gleiter ter posebna gosta, nemški umetnik Olaf Nicolai in nemški arhitekt Jürgen Mayer H.

Ob 20.30 bo sledilo odprtje razstave sodobnih fotografij češkega fotografa Adama Štecha o delu Jožeta Plečnika, ki jo je zasnoval kurator Tomaž Štoka v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje (MAO).

Plečnik je bil ena najbolj vsestranskih arhitekturnih osebnosti prve polovice 20. stoletja. Kot učenec Otta Wagnerja je bil sam vir navdiha številnim generacijam arhitektov. Njegovo arhitekturno, umetniško in urbanistično delo, ki je nastajalo predvsem v Ljubljani, je z naslovom urbano oblikovanje po meri človeka, uvrščeno tudi na seznam svetovne dediščine Unesca.

Plečnikova arhitektura slavi mesto kot oder človekovega življenja in javni prostor kot prostor skupnosti in demokracije. Plečnik je v Ljubljani dosledno oblikoval javni prostor: trge, drevorede in parke, kot živo tkivo, ustvarjeno, da gradi mesto za bivanje slehernika.

Udeleženci simpozija se bodo spraševali, ali je Plečnik aktualen kot vzornik za urbano oblikovanje po meri človeka tudi danes ter kaj se lahko od njega naučimo.

Razstavo organizira SKICA Berlin v sodelovanju z MAO, simpozij bosta znanstveno vodila Oddelek za arhitekturno teorijo in Oddelek za likovno umetnost Tehniške univerze v Berlinu.