Svet 6.11.2022 6:00

Stanka Devjak in Tomaž Lapajne Dekleva med nagrajenci literarnega natečaja pliberške občine

Pliberk, 6. novembra - Med nagrajenci letošnjega dvojezičnega literarnega natečaja Koroška v besedi, ki ga razpisuje mestna občina Pliberk na avstrijskem Koroškem, sta slovenska pesnica Stanka Devjak, ki je prejela nagrado za liriko, in pisatelj ter gledališki ustvarjalec Tomaž Lapajne Dekleva, ki je prejel nagrado za prozo.

Ljubljana. Pisanje, literatura, pero, pisalo. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisanje, literatura, pero, pisalo.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Stanka Devjak je prepričala s poezijo o iskanju samega sebe, Tomaž Lapajne Dekleva pa z besedilom o egoistični in pikri Aniti. Lapajne Dekleva je tokrat prvič sodeloval na literarnem natečaju mestne občine Pliberk, je objavljeno na spletni strani slovenskega uredništva avstrijske radiotelevizije (ORF).

V kategoriji lirika v nemškem jeziku je prejel nagrado Günther Hüttner iz Münchna za poetične pogovore s petimi elementi les, ogenj, voda, kovina in zemlja. S proznim besedilom v nemškem jeziku pa je najbolj navdušila Anneliese Merkač-Hauser iz Celovca s čustveno, deloma avtobiografsko zgodbo z naslovom Kinderszenen. Avtorica sicer piše poezijo in je za svoje pesmi že prejela nagrado na pliberškem literarnem natečaju.

Na natečaju so bile po dveh letih premora razpisane štiri nagrade, vsaka vredna po 500 evrov. Anonimne, šifrirane tekste v kategorijah slovenska lirika, slovenska proza ter proza in lirika v nemškem jeziku so ocenjevali člani štirih strokovnih komisij. Pri teh sodelujejo slavisti, germanisti, literarni zgodovinarji, avtorji in avtorice. Prvič je v strokovni žiriji letos sodelovala predsednica društva slovenskih pisateljev na avstrijskem Koroškem Amina Majetič.

Letos je na natečaju sodelovalo 65 avtorjev in avtoric iz Avstrije, Slovenije, Italije in Nemčije, kar je sicer nekoliko manj kot pred pandemijo covida-19, ko jih je bilo približno 90.

Pobudo za dvojezični čezmejni literarni natečaj je pred dobrim desetletjem dala profesorica slovenščine Eva Verhnjak Pikalo, takrat občinska odbornica Enotne liste v mestnem svetu v Pliberku. Njeno delo kot koordinatorka natečaja je letos prevzela Jasna Čerjnak iz Slovenske prosvetne zveze (SPZ).