Slovenija 3.11.2022 14:56

Festival Pixxelpoint letos ponovno čezmejni

Nova Gorica, 3. novembra - Desetega novembra se v Novi Gorici začenja 23. festival Pixxelpoint. Po težavah ob prehajanju državne meje v času pandemije bo letošnji mednarodni festival sodobnih umetniških praks ponovno čezmejni, saj se dogajanje seli tudi v galerijo Agore v centru Gorice. Kuratorka letošnjega festivala je Nina Jeza.

Maribor. Kuratorica Nina Jeza. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Kuratorica Nina Jeza.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Letošnji festival prinaša dve novosti. Tričlanska komisija bo izbirala najboljše delo, ki bo predstavljeno na festivalu, avtorici ali avtorju pa bo ob koncu podeljena nagrada.

"Tudi zato, da to polje umetnosti, v prepletu z znanostjo in tehnologijo, približamo čim širšemu krogu občinstva, smo tokrat velik poudarek dali kulturno-vzgojnim programom. Tokratna edicija festivala ponuja kar 16 delavnic za vse starostne skupine, od tega devet za organizirane skupine, ki so že zapolnjene, in sedem za druge obiskovalce," pa je drugo novost na današnji novinarski konferenci predstavila direktorica Kulturnega doma Nova Gorica Pavla Jarc.

Novost predstavlja tudi dolžina festivala, saj bo letos trajal kar 16 dni, potekal bo med 10. in 26. novembrom, razdeljen pa bo na dva sklopa.

Temo letošnje edicije z naslovom Zaupanje & tveganje je izbrala letošnja kuratorka Nina Jeza. "Zaupanje in tveganje sta kot koncepta medsebojno izrazito povezana. Tvegamo, ko zaupamo, a hkrati ne moremo zaupati, če ne tvegamo. Bistvo zaupanja je prav upanje: upati si izbrati kompromis, ki preseže tveganje ali tveganje spremeni v določen odnos, skozi katerega vzpostavljamo bližino ali distanco, naj si bo do drugih oseb, drugih predmetov ali drugačnega mišljenja," je poudarila kuratorka.

Na festivalu bodo sodelovali Thanasis Kaproulias, Moritz Wehrmann, Renee O'Drobinak, Ryuzo Fukuhara, Iva Tratnik, Tatiana Kocmur, Stefan Doepner, Borut Savski, Andrej Štular, Janez Grošelj, Brina Ivanetič, Nika Oblak, Primož Novak, Ana Čavić, Saša Bezjak, Jože Slaček, Jakob Vogrinec, Betina Habjanič, skupina Stran 22 in študentje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani ter Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici.

Ob festivalu bo izšel dvojezični zbornik, v katerem bodo predstavljeni vsi projekti in sodelujoči umetniki. Zbornik bo objavljen tudi v elektronski obliki, prav tako tudi celotno dogajanje.

Mednarodni festival Pixxelpoint, ki ga pripravlja Kulturni dom Nova Gorica, se je uveljavil kot eden najpomembnejših festivalov intermedijskih umetnosti v slovenskem prostoru in si izoblikoval ugled tudi v mednarodnem okolju.