Svet 3.11.2022 14:50

Maruša Sagadin dobitnica nagrade Otta Mauerja

Dunaj, 3. novembra - Na Dunaju živeča slovenska umetnica Maruša Sagadin je letošnja dobitnica nagrade Otta Mauerja (Otto Mauer Preis). Nagrado, vredno 11.000 evrov, ji bodo izročili 22. novembra, so po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočili s sklada Otta Mauerja.

Maruša Sagadin je žirijo prepričala s svojo umetniško prakso na stičišču arhitekture, kiparstva in slikarstva ter "s prepoznavno edinstvenostjo, s svojimi barvami in oblikami".

"Barve so močne, modre, rumene, rožnate, oranžno-rjave, bele. Oblike spominjajo na dela pop arta iz 70. in 80. let minulega stoletja, na Claesa Oldenburga ali pa na izrezanke iz lesa z jasnimi referencami na obrise teles ali črk," je še zapisala žirija.

Za dela 42. dobitnice nagrade Otta Mauerja je značilen lasten humor, ki se nenazadnje odraža v odnosu med skulpturami in njihovimi naslovi, kot sta Hitre noge (2019) ali Srce v hlačah (2018). "Dela ne nagovarjajo od zgoraj kot 'visoka umetnost', temveč so na ravni tistih, ki se z njimi srečajo."

Nagrado od leta 1981 podeljuje Sklad Otta Mauerja Dunajske nadškofije. Člani letošnje žirije so bili umetnica Dorit Margreiter, generalna direktorica Muzeja Belvedere Stella Rollig, direktorica Muzeja dunajske katedrale Johanna Schwanberg, umetnica Maja Vukoje in jezuit Gustav Schörghofer.

Leta 1978 v Ljubljani rojena in na Dunaju živeča umetnica Maruša Sagadin je najprej končala študij arhitekture v Gradcu in kasneje še študij kiparstva na dunajski Akademiji za likovno umetnost.