Slovenija 5.11.2022 6:00

Düsseldorf z novim muzejem Clare in Roberta Schumanna

Düsseldorf, 5. novembra - Düsseldorf bo kmalu dobil muzej v spomin na svetovno znana glasbena zakonca Claro in Roberta Schumanna. V ta namen trenutno prenavljajo nekdanjo hišo zakoncev Schumann. Muzej bo vrata predvidoma odprl prihodnje leto, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Robert (1810-1856) in Clara (1819-1896) Schumann sta sredi 19. stoletja nekaj časa živela v Düsseldorfu. V hiši na ulici, imenovani Bilker Strasse, je družina Schumann prebivala med letoma 1852 in 1855.

Od prihodnjega leta bo muzej osvetljeval življenje in delo Clare in Roberta Schumanna. Slednji, ki je bil tudi glasbeni direktor mesta Düsseldorf, je tam napisal skoraj tretjino svojih glasbenih del.

V muzeju bodo med drugim na ogled dragoceni glasbeni rokopisi düsseldorfskih skladb, na primer partitura Simfonije številka 3, znane tudi kot Renska simfonija, in pisma, ki sta jih pisala zakonca, ter ogrinjalo iz labodjih peres, ki ga je pianistka Clara Schumann nosila pred svojimi nastopi.

Muzej bo odprt v drugem četrtletju leta 2023. Stroški prenove in odprtja muzeja znašajo 6,6 milijona evrov, od tega so meščani in fundacije prispevali delež v višini skoraj 1,3 milijona evrov.