Slovenija 7.11.2022 11:58

Slovenski teden filma letos s poklonom Františku Čapu

Ljubljana, 7. novembra - V organizaciji Slovenskega filmskega centra (SFC) se danes začenja Slovenski teden filma, ki omogoča mlademu občinstvu, da se posveti filmski umetnosti. V sodelovanju z Art kino mrežo Slovenije so poskrbeli, da bo film zaživel v kinematografih, z izborom filmov pa se tokrat poklanjajo režiserju, scenaristu in montažerju Františku Čapu.

Ljubljana. Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Slovenski teden filma vsako leto poteka okrog rojstnega dne Franceta Štiglica, 12. novembra. SFC je letos v sodelovanju z Art kino mrežo Slovenije poskrbel, tokrat četrtič, da bo film zaživel v kinematografih, kar je, kot so zapisali, po obdobju pandemije še posebej pomembno. Z izborom filmov se letos poklanjajo 50. obletnici smrti Čapa, režiserja, scenarista in montažerja češkega rodu, ki je pomembno prispeval k razvoju mlade slovenske filmske industrije.

Program sestavljajo digitalizirana in restavrirana različica Čapovega filma Vesna (1953), digitalizirana in restavrirana različica Čapovega filma Ne čakaj na maj (1957) in film Čap - trenutki odločitev (2016), ki ga je režiral Urban Arsenjuk.

S celovečernim igranim filmom Vesna, ki je s 95.980 v premiernem letu naštetimi gledalci postal slovenska in nato še jugoslovanska uspešnica, je postal Čap prepoznaven tudi v Sloveniji. Triglav film je po žanru prvo slovensko romantično komedijo o prigodah maturantov prodal na Madžarsko, Poljsko, v Nemčijo, Avstrijo in Sovjetsko zvezo.

Osnovno fabulo, večinoma v obliki dialoga, je napisal Matej Bor, Čap pa jo je razširil in dopolnil z novimi liki. Pokazal je virtuozno obvladovanje obrti v realizaciji filma, spontanosti in naravnosti dialogov, ritmu filma, montaži in glasbeni podlagi. Z zasedbo poklicnih igralcev v vlogah starejših, mladih naturščikov pa v glavnih vlogah, je v film vnesel svežino, kar je bila novost v tedanjem jugoslovanskem filmskem svetu. Leta 1954 je film na prvem filmskem festivalu v Pulju prejel nagrado za najboljši film, režijo in glavno žensko vlogo, prav tako pa tudi nagradi žirije kritikov in novinarjev za režijo. Ime naslovne junakinje je 2001 postalo ime nacionalne filmske nagrade na Festivalu slovenskega filma.

V nadaljevanju z naslovom Ne čakaj ne maj so maturanti iz Vesne že študentje. Film "odlikuje odlična igra že znanih, a vseeno neprofesionalnih igralcev, razgibana dinamika, prisrčen humor in prijetno lahkoten duh, za katerega se zdi, da bi še mrtvega spravil v dobro voljo," so v sporočilu za javnost navedli besede filmskega zgodovinarja Petra Stankovića. Zimzelena popevka Ne čakaj na maj je tudi pesem iz tega filma. Avtor glasbe je Borut Lesjak, avtor besedila Frane Milčinski, izvaja pa jo Olga Bedjanič, ki v filmu nastopa v vlogi Hiperbole.

Dokumentarni biografski film Čap - trenutki odločitev je portret uspešnega češkega režiserja Čapa ter obenem zelo osamljenega in nesrečnega človeka. V 31-letni karieri je posnel kar 32 filmov, prejel nagrado na festivalu v Benetkah in osvojil Grand Prix na prvem festivalu v Cannesu. Kljub temu se je bojeval z ideologijami, ki so ga nenehno dušile. O režiserju v filmu med drugim spregovorijo igralci Milena Dravić, Franek Trefalt in Demeter Bitenc in snemalec Ivan Marinček.

V torek Društvo slovenskih režiserjev in režiserk pripravlja karierni dan - Štigličev dan-, namenjen mladim ustvarjalcem, ki zaključujejo ali so ravno zaključili študij za filmske poklice. Program z začetkom ob 15. uri bo potekal na Kersnikovi 12 v Ljubljani.

Slovenski teden filma nastaja s podporo ministrstva za kulturo, šolskega ministrstva in Zavoda RS za šolstvo.