Svet 9.11.2022 5:00

V New Yorku prihodnje leto sejem fotografije

New York, 9. novembra - New York bo prihodnje leto gostil nov sejem sodobne umetnosti Photofairs, ki bo namenjen fotografskim in digitalnim delom. Potekal bo med 8. in 10. septembrom 2023 v centru Javits na Manhattnu. Na njem bo približno 80 do 100 razstavljavcev, potekal pa bo skupaj s sejmom Armory Show, ki ga pripravljajo na isti lokaciji.

Sejem Photofairs New York je sestrski sejem Photofairs v Šanghaju, ki velja za največji komercialni dogodek za fotografijo v Aziji in Pacifiku. Prvič so ga organizirali leta 2014, zaradi strogih šanghajskih pravil o zaprtju in prestavitve datumov pa bo med zadnjo in naslednjo izdajo sejma minilo 17 mesecev. Zadnji je potekal novembra 2021, naslednji bo aprila 2023. Na lanski razstavi je sodelovalo 52 razstavljavcev, vključno s šanghajsko galerijo Vanguard in galerijo Klemm's iz Berlina, poroča portal Art Newspaper.

Sejma v New Yorku in Šanghaju organizirata podjetje za umetniške dogodke Creo in njegov poslovni partner, sejemsko podjetje Angus Montgomery, ki stoji za večino vodilnih vzhodnoazijskih umetniških sejmov, kot sta indijski umetniški sejem v New Delhiju in Art Central v Hongkongu.

New York je verjetno največji fotografski trg na svetu, ocenjuje izvršni direktor Crea Scott Gray, saj ima nekatere največje javne in zasebne zbirke ter institucije, ki se osredotočajo na ta medij. Z njimi namerava Photofairs New York tudi sodelovati pri svojem inavguracijskem dogodku.

Gray je glede novega sejma optimističen in poudarja, da gre fotografskemu sektorju razmeroma dobro, deloma zaradi tega, ker pritegne mlajše zbiratelje. Poleg tega so zbiratelji fotografij "veliko bolj pripravljeni" za pridobivanje digitalnih del kot njihovi tradicionalni kolegi.

Šanghajski sejem se je v zadnjih letih usmeril v pridobivanje bolj digitalno zasnovanih del. NFT-ji, ki so jih prikazali na lanskem Photofairsu, bodo predvidoma na ogled tudi na otvoritvenem dogodku v New Yorku.