Slovenija 11.11.2022 8:06

Pivški godci Ana Pupedan praznujejo 30 let

Pivka, 11. novembra - Glasbena skupina Ana Pupedan, pivški rokerji, ki zase pravijo, da so "ljudski godci", v novembru praznuje 30-letnico delovanja, kar bodo obeležili s sobotnim velikim koncertom v pivški dvorani Skala. Tam se jim bo pridružilo veliko glasbenih sopotnikov, predstavili pa bodo tudi nov album Naši u kantini, ki je izšel oktobra.

Začetki skupine segajo v leto 1992, ko so se pevec Simon Avsec, kitarist Boštjan Požar - Skok, basist Peter Žnidaršič - Pero in bobnar Marko Doles 7. novembra dobili na prvih vajah v Petelinjah. Od takrat so v isti zasedbi posneli pet studijskih albumov s pikrimi in lucidnimi družbenokritičnimi besedili, nekaterimi v pivškem dialektu, ter na več kot tisoč nastopih prevandali Slovenijo in koncertirali v tujini.

Občinstvo jih je hitro vzelo za svoje, najprej v domači regiji, kmalu pa tudi drugje po Sloveniji, in od takrat so stalnica domače alternativne scene. Kantavtor Jani Kovačič, s katerim so Ana Pupedan leta 2017 izdali dvojni CD BESNE PESMI, jih je v neki izjavi opisal kot bend, ki ima "zelo ljudski pristop, obenem pa so inovativni za znoret" in so "neko logično nadaljevanje tradicije ljudskih godcev".

Avsec se strinja, saj pravi, da so tako tudi začeli. "Za pusta smo dosti hodili od hiše do hiše in igrali za klobase, krače in jajca v Petelinjah, v formatu našega akustičnega odvoda Ante Upedanten pa smo imeli tudi nekaj koncertov z domačimi godci Veselimi srakoperji."

Prvi album An je pupedan jü so Ana Pupedan - ime benda po pivško pomeni "ena ura popoldne" - izdali leta 1995, čez tri leta je sledil Ante prupagandni balar, leta 2002 brez naslova, leta 2010 pa še Na domači brjači. Po 12-letnem premoru so prejšnji mesec izdali CD Naši u kantini, ki bo januarja izšel še na vinilu.

Z izjemo enega so izšli vsi v samozaložbi, saj cilj Ane Pupedan ni bil nikoli postati "mainstream band, čemur primerno smo se obnašali". "Poleg tega založbe velikokrat dosti obljubljajo, malo dajo in dosti vzamejo," je Avsec povedal v pogovoru za STA. O financiranju snemanja in izdaje albumov pa pravi, da "od vsakega honorarja damo nekaj na stran, imamo pa tudi nekaj sponzorjev, predvsem enega, ki nam res velikodušno pomaga".

Na vprašanje, kako jim je uspelo ostati v isti zasedbi celih 30 let, obenem pa se poznajo že od malih nog, je Avsec povedal, da so se sčasoma naučili premagati "težke momente" in vedno znova ugotavljali, "da bi bilo škoda, če tega benda ne bi bilo več. Skozi leta pa je druženje v bendu preraslo v veliko prijateljstvo in druščino, tako da zdaj nihče ne razmišlja o odhodu". Obenem priznava, da je pomagalo tudi to, da "v igri ni kakšen velik denar, zaradi česar bi se bilo treba kregati".

Ana Pupedan so skozi tri desetletja izpilili svoj glasbeni slog. "Če so nam na začetku zaradi različnih stilov velikokrat rekli, da smo džuboks, se je to do zdaj izčistilo, tako da je zadnji album enoten in naš najbolj zrel doslej". Kot mladi glasbeniki so najprej veliko poslušali heavy metal, kmalu pa so se preusmerili v rock 60. in 70. let, "ki je imel močna besedila, kar nas je za razliko od metala bolj pritegnilo, izhajali smo nekako iz Boba Dylana, Doorsov, Janis Joplin, Hendrixa".

Na sobotnem koncertu se jim bo pridružilo več kot ducat glasbenikov, od pevcev skupin Elvis Jackson in Demolition Group do Rudija Bučarja in bivše pevke skupine Tabu Tine Marinšek ter opernega pevca Jureta Počkaja in postojnskih trubačev Pivo in čevapi. "Gre za glasbenike, s katerimi smo že sodelovali ali smo se kako drugače ujeli in se poznamo že dolgo. Vsak bo odpel en pupedanski komad," je povedal Avsec.

Koncert je del mini turneje, ki so jo začeli na dan izida albuma 14. oktobra v Trstu in se bo nadaljevala 8. decembra v ljubljanskem Kinu Šiška, 25. decembra pa bodo igrali na tradicionalnem Božičnem rock koncertu v Postojni. "Za naprej imamo že kar nekaj novih komadov, ki čakajo da jih naredimo do konca, manjkajo tudi nekatera besedila, hkrati pa bomo v prihodnje izdali Naši u kantini na vinilki in obenem upamo, da bo čim več koncertov," je napovedal Avsec.