Svet 10.11.2022 5:00

Anthonyju Hopkinsu nagrada za življenjsko delo filmskega festivala v Stockholmu

Stockholm, 10. novembra - Hollywoodski zvezdnik Anthony Hopkins bo na mednarodnem filmskem festivalu v Stockholmu prejel priznanje za življenjsko delo. V Walesu rojeni igralec bo prejel častno nagrado za svojo šest desetletij trajajočo igralsko kariero, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili organizatorji festivala.

ZDA, Hollywood. Valižanska filmska legenda Anthony Hopkins. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

ZDA, Hollywood.
Valižanska filmska legenda Anthony Hopkins.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

84-letni Anthony Hopkins je v svoji dolgi igralski karieri upodobil osebnosti, kot so nekdanji ameriški predsednik Richard Nixon, španski umetnik Pablo Picasso in nekdanji papež Benedikt XVI. Za vedno se je zapisal v zgodovino filma tudi zaradi dveh kultnih vlog: Hannibala Lecterja v filmu Ko jagenjčki obmolknejo in marljivega butlerja v filmu Ostanki dneva.

Na mednarodnem filmskem festivalu v Stockholmu bo v soboto skandinavsko premiero doživel film Sin Floriana Zellerja, v katerem igra prav Hopkins. Dvakratni dobitnik oskarja Hopkins se bo ob tej priložnosti festivalu pridružil na daljavo.

Nagrada za življenjsko delo mednarodnega filmskega festivala v Stockholmu je v podobi 7,3-kilograma težkega bronastega konja, ki so ga organizatorji sami označili kot "najtežjo filmsko nagrado na svetu". Nagrado so doslej med drugim prejeli filmski velikani, kot so Francis Ford Coppola, Martin Scorsese in Susan Sarandon.

Filmski festival v Stockholmu poteka do 20. novembra.