Slovenija 14.11.2022 8:00

Na Jesenicah se začenjajo 35. Čufarjevi dnevi

Jesenice, 14. novembra - Z nastopom domače gledališke skupine se bodo drevi ob 19.30 v Gledališču Toneta Čufarja Jesenice začeli 35. Čufarjevi dnevi. Na tradicionalnem festivalu ljubiteljskih gledališč se bo do sobote zvrstilo šest predstav, v spremljevalnem programu pa bodo drevi odprli fotografski razstavo o novem almanahu o ljubiteljski kulturi.

Maribor. Gledališki oder, predstava. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Maribor.
Gledališki oder, predstava.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Letošnji Čufarjevi dnevi so pokazali velik upad produkcije ljubiteljskih gledališč med epidemijo, saj se je na festival, na katerega se je pred covidom-19 vsako leto prijavilo okoli 30 predstav, tokrat prijavilo le devet predstav. Vendar so te, kot je izpostavila selektorica letošnjega festivala, dramska igralka in animatorka Ana Ruter, zelo kakovostne.

Na festival je uvrstila komedijo Michaela Hollingerja Svetniki v izvedbi Teatra 77 Kulturnega društva Janez Jalen Notranje Gorice, socialno komedijo Miloša Radovića Kanarčkova župca v izvedbi gledališkega združenja Koroški deželni teater, dramo s komičnimi elementi Selme Parisi Da ne boš sama v izvedbi gledališke skupine KUD Jazbec in partnerji iz Kočevja, komedijo Ivana Cankarja Za narodov blagor v izvedbi Šentjakobskega gledališča Ljubljana in komedijo Carla Goldonija Pamela v izvedbi goriškega Prosvetnega društva Štandrež.

Poleg omenjenih petih predstav je na festival uvrščena tudi predstava domačega, jeseniškega gledališča. To se bo na drevišnjem odprtju Čufarjevih dni predstavilo s komedijo Mihe Mazzinija Za vse sem sama. Že pred tem bodo ob današnji obletnici rojstva pisatelja Toneta Čufarja k njegovemu spomeniku na Jesenicah položili cvetje, odprli pa bodo tudi fotografsko razstavo Kulturi podarjena, nobena ura ni izgubljena, ki je posvečena novemu almanahu o ljubiteljski kulturi med Ratečami in Rodinami.

Čufarjevi dnevi se bodo sklenili v soboto, ko bodo po zadnji predstavi slovesno podelili nagrado in plakete Toneta Čufarja. Najboljšo predstavo in igralce bo izbrala strokovna žirija, ki jo sestavljajo igralec in režiser Iztok Valič, režiser Aleš Jan in dramska igralka Alida Bevk.