Na hitro prelistano 12.11.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 12. novembra - Pri Mladinski knjigi so izdali knjigo pediatra in infektologa Marka Pokorna z naslovom Smešno, ma non troppo, pri KUD Logos pa knjigo švedskega avtorja, posmrtnega Nobelova nagrajenca za mir, Daga Hammarskjölda Znamenja ob poti. Pri KUD Sodobnost je izšlo delo za otroke Petra Svetine Nekaj je v zraku z ilustracijami Petre Preželj.

Ljubljana. Pri KUD Sodobnost je izšlo delo za otroke Petra Svetine Nekaj je v zraku z ilustracijami Petre Preželj. Foto: STA

Ljubljana.
Pri KUD Sodobnost je izšlo delo za otroke Petra Svetine Nekaj je v zraku z ilustracijami Petre Preželj.
Foto: STA

Ljubljana. Pri Mladinski knjigi so izdali knjigo Daga Hammarskjölda Znamenja ob poti. Foto: STA

Ljubljana.
Pri Mladinski knjigi so izdali knjigo Daga Hammarskjölda Znamenja ob poti.
Foto: STA

Ljubljana. Pri Mladinski knjigi so izdali knjigo pediatra in infektologa Marka Pokorna z naslovom Smešno, ma non troppo. Foto: STA

Ljubljana.
Pri Mladinski knjigi so izdali knjigo pediatra in infektologa Marka Pokorna z naslovom Smešno, ma non troppo.
Foto: STA

SMEŠNO, MA NON TROPPO - POGLED NA SVET SKOZI PRIZMO ZDRAVNIKA

Zbirka kolumn priznanega pediatra in infektologa Marka Pokorna ponuja bralcu duhovit in iskriv pogled na svet skozi zdravnikova očala. Knjiga s podnaslovom Zapisi o telesu, duhu, glasbi in vrtanju po nosu prinaša pronicljive, pa tudi precej osebne Pokornove zapise, ki so štiri leta izhajali v časopisu Delo. V njih avtor bralca "popelje skozi pester mozaik tem, od zdravstva in zdravja, premislekov o sodobni družbi, minljivosti, dobrodejnosti glasbe pa vse do lahkotnejših premlevanj o večnosti tatujev, ljubavnih tepihih in slogih usekovanja...", so zapisali pri založbi.

"Pisanja kolumn sem se lotil zelo osebno. Zato sem v njih najbrž o sebi zapisal več, kot bi si želel," je o delu zapisal avtor.

Marko Pokorn je uveljavljen pediater in infektolog, ki že skoraj tri desetletja ustvarja tudi za gledališče in televizijo. Podpisan je pod scenarije več humorističnih predstav in nanizank, kot sta Teater Paradižnik in Naša mala klinika, ki je beležila izjemno gledanost in bila nagrajena z več viktorji.

ZNAMENJA OB POTI - KNJIGA ŠVEDSKEGA NOBELOVCA ZA MIR

Duhovni iskatelj in diplomat Dag Hammarskjöld (1905-1961), posmrtni Nobelov nagrajenec za mir, je spisal eno samo knjigo, prav tako posmrtno izdana Znamenja ob poti, ki segajo od leta 1925 do 1961. V njih se gnomična proza - aforizmi, kratki biografski zapisi - prepleta s poezijo.

"Kot dnevniška razmišljanja pomembne politične osebnosti nas Znamenja ob poti spomnijo na dnevnik ali meditacije rimskega cesarja Marka Avrelija. Tudi Hammarskjöldovi zapisi niso zbirka političnih spominov, temveč koncentrat izjemno stiliziranih, vsebinsko enigmatičnih misli, ki izstopajo tudi po globoko osebnem in subtilnem odnosu do narave," so zapisali pri KUD Logos, kjer so knjigo meditacij označili za delo s statusom filozofske klasike. Za prevod je poskrbela Nada Grošelj.

Dag Hammarskjöld je bil švedski ekonomist, pravnik, diplomat in politik. Njegov oče je bil predsednik švedske vlade med letoma 1914 in 1917. Po študiju na uppsalski univerzi se je preselil v Stockholm in vstopil v politiko. Med drugim je bil tretji generalni sekretar ZN. Umrl je v sumljivi letalski nesreči ravno v času pogajanj za razrešitev konflikta v Katangi, za katerim so bili veliki ekonomski interesi. O tem je leta 2019 danski režiser Mads Brügger posnel film Nerešeni primer.

NEKAJ JE V ZRAKU - NOVE PRIGODE ZA MLAJŠE BRALCE IZPOD PERESA PETRA SVETINE

Nova knjiga Petra Svetine, namenjena otrokom starejšim od šest let, ponuja prigode, polne toplega humorja, prismuknjenih likov in iskrive domišljije, ki jih krasijo podobe Petre Preželj.

"Najprej Ajda naredi očka iz papirja, da gre njen pravi očka lahko na službeno pot na Dunaj, očka iz papirja pa z njo na šolski izlet. Potem neka druga Ajda pelje dedka na izlet v Prago, kjer je v telefonski govorilnici nekoč davno pozabil telefonsko številko sila simpatične kolegice Božene. Na potovanje se zaradi vrabcev odpravi tudi povodni mož Valdštajn, vse do Amerike pride. Medtem pa racak, tisti z nadsokoljimi očmi, leti proti našim krajem, a kaj hoče drugega, če je pa toliko zgodb v zraku, ki jih je treba spraviti lepo dol na tla," so o zgodbah zapisali pri založbi.

Peter Svetina je večkrat nagrajeni pisatelj knjig za otroke in mladino. Letos je bil znova nominiran za Andersenovo nagrado, najvišje mednarodno priznanje na področju mladinske književnosti.

Ilustratorka, slikarka in grafična oblikovalka Petra Preželj je leta 2000 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Od leta 2002 ima status samozaposlene v kulturi. Na njenih slikah prevladuje figuralika, pri ustvarjanju uporablja močne, žive barve.