Svet 11.11.2022 12:46

V knjižnici Univerze v Hirošimi razstava o Almi M. Karlin

Hirošima, 11. novembra - V Centralni knjižnici Univerze v Hirošimi je do 17. novembra na ogled razstava Pokrajinskega muzeja Celje Končno Japonska! avtorice Barbare Trnovec, ki je nastala ob 100-letnici prihoda slovenske pisateljice in popotnice Alme M. Karlin na Japonsko. Razstavo bodo slovesno odprli danes, ob tem pa pripravljajo še strokovno srečanje.

Razstavo Japan at last! (Končno Japonska!) je ob letošnji 100-letnici avtoričinega obiska Japonske pripravil Pokrajinski muzej Celje v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Tokiu. Gostovanje v Hirošimi so organizirali v sodelovanju z Inštitutom za spodbujanje medkulturnosti v izobraževanju na Podiplomski šoli za humanistiko in družboslovje v Hirošimi in z Muzejem Univerze v Hirošimi.

Razstavo bodo odprli danes, pripravljajo pa še strokovno srečanje Her Adventurous Spirit: Transcending Boundaries with Alma M. Karlin (Njen pustolovski duh: Preseganje meja z Almo M. Karlin).

Osrednje predavanje bo imela poznavalka življenja in dela Alme Karlin - antropologinja in kustosinja Pokrajinskega muzeja Celje Barbara Trnovec.

Alma M. Karlin (1889-1950) je po prvi svetovni vojni osem let potovala po svetu in pri tem poleg Japonske obiskala tudi obe Ameriki, Daljni vzhod, Avstralijo in Novo Zelandijo ter Indijo. O svojem potovanju je pisala v različnih časopisih in revijah. Poleg potopisov je pisala tudi romane, novele, črtice in pesmi.