Slovenija 16.11.2022 8:00

Kiblix prikazuje produkcijo treh laboratorijev Mreže RUK

Maribor, 16. novembra - V Kibla Portalu, ki letos praznuje deseto obletnico vzpostavitve, bo do konca leta potekala 20. edicija festivala umetnosti, tehnologije in znanosti Kiblix. Pričel se bo z današnjim odprtjem mednarodne skupinske razstave in avdio-vizualnim performansom Marka Batiste in Žige Palčarja.

Maribor. Kulturno izobraževalni društva Kibla. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Kulturno izobraževalni društva Kibla.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Kiblix 2022 se po navedbah Kulturno izobraževalnega društva (KID) Kibla utemeljuje kot platforma Mreže centrov raziskovalnih umetnosti in kulture RUK, ki jo od leta 2019 ustvarjajo skupaj z Delavskim domom Trbovlje in PiNO iz Kopra.

Kuratorja festivala Aleksandra Kostič in Peter Tomaž Dobrila sta se odločila, da za 10. obletnico največjega neodvisnega razstavišča za sodobno umetnost Kibla Portal zbereta produkcijo Mreže RUK in izpostavita snovanja in stvaritve domačih umetnic in umetnikov.

"V času unifikacije medijev, zapiranja distribucijskih kanalov svetovnega spleta, deplatformiranja, odstranjevanja, prepovedi in cenzur, omejevanja in izločevanja, prebujanja in prebujenja se zdi 'dobro jutro' kot kletvica. Ali vsaj poziv na pregon. Da v III. svetovni vojni ni prostora za umetnost in lastno mnenje, je pretveza za prepričane in sprijaznjene, za umaknjene in nezadostne, za vdane in speštane, ki jim na Kiblixu od vsega začetka, leta 2022 odpiramo kanale uresničenih prihodnosti. Ob 20. obletnici festivala Kiblix se spogledujemo s tukaj in zdaj, gledamo nazaj in oziramo naprej," je zapisal kurator Peter Tomaž Dobrila.

Prikazana dela so plod treh RUK raziskovalnih laboratorijev - DDTlaba v Trbovljah, HEKE v Kopru in KIBLA2LABa v Mariboru - kot odprtih središč sodobne umetnosti in ustvarjalnosti.

DDTlab se bo predstavil s projekti, ki so jih zasnovali in izvedli v sodelovanju s skupino Laibach, Tomom Križnarjem, Bojano Križnar Pivk, Tanjo Hanžič, Mašo Jazbec, Dunking Devils, HSE, Arcturjem, Iztokom Kovačem, Varvaro & Marom, Žanom Rajškom, Maticem Bernotom in Društvom Trbovlje Novomedijsko mesto.

HEKA bo predstavila svoje produkcije umetnikov in umetnic Robertine Šebjanič, Sofie Crespo, Feileacana McCormick, Name: in Brada Downeya.

KIBLA2LAB pa bo zastopan s projekti VRTN!CA, Nadvojvoda Janez in Nevidni Maribor ter deli Nea Christopherja Chunga, Simona Whethama, Maše Dobrina, Valerie Wolf Gang, Monike Pocrnjić, Alice Daeun Kim, Vojtecha Radakulana in ScanLAB Projects.

Predstavitvi produkcij Mreže RUK se na razstavi pridružujejo še vabljeni umetniki in umetnice: kolektiv BridA, Tanja Vujinović, Toni Soprano Meneglejte, Aphra Tesla Operating System Incorporated Stefan Doepner, Marko Batista, Ana Pečar, Igor Štromajer, Nika Oblak & Primož Novak in Nataša Berk.

Letošnje festivalsko dogajanje bo vključevalo tudi tematski pogovor, avdio-vizualne performanse, koncerte, delavnice in vodene oglede razstave.

Današnje odprtje razstave bo pospremil šov z robotko Evo, obiskovalci pa se bodo lahko preizkusili tudi v letenju z mislimi v NeuroFly simulatorju v produkciji DDTlaba.