Slovenija 14.11.2022 14:20

Akademija za glasbo ob vselitvi v Kazino s slavnostno akademijo in dnevi odprtih vrat

Ljubljana, 14. novembra - Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani bo odprtje novih prostorov za svoje delovanje v Palači Kazina na Kongresnem trgu nocoj obeležila s slavnostno akademijo. Do 25. novembra so pripravili tudi dneve odprtih vrat, na katerih bodo s koncerti in različnimi dogodki prikazali svojo pedagoško, umetniško in znanstveno-raziskovalno delovanje.

Ljubljana. Akademija za glasbo. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Akademija za glasbo.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Glasbena akademija je v novih prostorih začela delovati 1. oktobra z začetkom študijskega procesa. "S prenovljenimi prostori smo izjemno zadovoljni, bili smo veseli, da smo lahko že v času prenove projekta za prenovo tesno sodelovali s projektantom, tako da smo obiskali akademijo Franza Liszta, ki je nastanjena v podobni zgradbi, kot je Kazina, in je bila ravno tako pred časom obnovljena. Tam smo si lahko ogledali delovanje celotne infrastrukture, ki je za tako dejavnost potrebna, tako da palača Kazine v veliki meri ustreza našim potrebam," je za STA povedal dekan Marko Vatovec.

S svojo dejavnostjo sicer akademija še naprej ostaja v prostorih Glasbene matice Ljubljana na Vegovi in Gosposki ulici, iz stavbe na Starem trgu pa so se izselili. Nekatere prostore oziroma dvorane in predavalnice so poimenovali po nekaterih osebnostih, ki so zaznamovali njeno delovanje oziroma slovensko glasbeno življenje, med drugim po tenoristu Juliju Betettu, skladatelju Marijanu Lipovšku, triu Lorenz, glasbenemu zgodovinarju Primožu Kuretu, pedagoginji Bredi Oblak in pianistki Dubravki Tomšič Srebotnjak.

V palači imajo tudi svoj studio, ki je povezan z vsemi dvoranami in omogoča snemanje prireditev, ter učilnico za elektroakustično glasbo. V palači bodo poslej lahko prirejali nekatere koncertne cikle, denimo komorne in solistične koncerte, s prizidkom za stavbo, ki bo dokončan v prihodnjih letih, pa bodo dobili še veliko koncertno dvorano, v kateri bo mogoče tudi delovanje akademijskega simfoničnega orkestra.

Z nocojšnjo slovesnostjo bodo na akademiji obeležili selitev v nove prostore ter se zahvalili vsem, ki so pripomogli k temu, da so po letih delovanja na različnih lokacijah dobili svoje prostore. V koncertnem delu bodo nastopili študenti in profesorji. Do 25. novembra bodo nato sledili še dnevi odprtih vrat z namenom, da delovanje akademije predstavijo tudi navzven.

Dnevi odprtih vrat se bodo sklenili z dvodnevnim mednarodnim znanstvenim simpozijem Odprimo vrata glasbeni umetnosti in znanosti, na katerem bodo s svojimi prispevki sodelovali umetniki, znanstveniki in strokovnjaki z različnih glasbeno-umetniških in glasbeno-pedagoških področij.

Začetek prenove in izgradnje prizidka h Kazini sega v leto 2014, ko je Univerza v Ljubljani kot investitor pristopila k izvedbi projekta za reševanje prostorske problematike vseh treh umetniških akademij. Ministrstvo je za ta namen v proračunu odprlo tri ločene projekte, za vsako akademijo pa je bila izdelana investicijska in projektna dokumentacija.

Investicija se je s prvotnih 25,2 milijona povišala na 38,2 milijona med drugim zaradi predhodno nastalih gradbenih stroškov za stavbo Kazine, ki niso bili zajeti v potrjenem investicijskem programu, ter zaradi povečanja stroškov gradbenih, obrtnih in inštalacijskih del, ki so bili na novo ovrednoteni glede na rast cen gradbenih stroškov na trgu.

Tekom projekta pa se je pokazalo tudi, da bi bilo treba nadomestiti dotrajana glasbila, za kar je bilo predvidenih dobrih štiri milijone evrov.