Svet 16.11.2022 6:00

Mineva 100 let od rojstva portugalskega nobelovca Joseja Saramaga

Lizbona, 16. novembra - Pred 100 leti se je rodil portugalski pisatelj Jose Saramago, prvi Nobelov nagrajenec za književnost, ki je pisal v portugalskem jeziku. V utemeljitvi nagrade je pisalo, da je Saramago, najbolj znan po Eseju o slepoti, "pisatelj z metaforami, ki temeljijo na fantaziji, sočutju in ironiji, bežno dejanskost vedno znova skušal narediti oprijemljivo".

Švedska, Stockholm. Reliefna skulptura Alfreda Nobela na stavbi muzeja v njegov spomin. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Švedska, Stockholm.
Reliefna skulptura Alfreda Nobela na stavbi muzeja v njegov spomin.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Rodil se je v Azinhagi na Portugalskem. Odraščal je v času, ko je bila Portugalska pod fašistično diktaturo Antonia de Oliveire Salazarja. Svojo pisateljsko pot je začel že leta 1947, a je naslednje delo, zbirko pesmi, izdal šele 19 let pozneje. Pisateljsko dejaven je postal šele po padcu vojaške diktature leta 1974, proti kateri se je sam kot komunist tudi boril.

Svoj drugi roman je objavil leta 1977, znan pa je postal šele leta 1982 z objavo zgodovinskega romana Baltasar in Belimunda. Sledili so Esej o slepoti - antiutupija o skrivnostni epidemiji, ki nenadoma oslepi vse prebivalce nekega mesta -, Evangelij po Jezusu Kristusu, Zapis o samostanu, Leto smrti Ricarda Reisa in Dvojni človek. V slovenščino sta poleg omenjenih romanov prevedena še Kajn in Kameni splav.

Saramago je bil pisatelj, dramatik, novinar in kolumnist. Napisal je več kot 30 literarnih del. Z nekaterimi je prišel navzkriž s katoliško cerkvijo. V romanu Evangelij po Jezusu Kristusu je denimo Jezusa postavil v vlogo človeka, ki si namesto križanja in upoštevanja Očetove volje izbere življenje z Marijo Magdaleno.

Umrl je leta 2010 na Kanarskem otoku Lanzarote za posledicami levkemije, star 87 let.

Ob 100. obletnici rojstva je marca v Atriju ZRC v soorganizaciji Inštituta za kulturno zgodovino in Instituto Camoes v Ljubljani potekal simpozij.