Slovenija 17.11.2022 5:00

Letošnji svetovni dan filozofije posvečen kritičnemu razmišljanju

Ljubljana, 17. novembra - Unesco je leta 2005 tretji četrtek v novembru razglasil za svetovni dan filozofije. Osrednji dogodek v Sloveniji bo letos pod naslovom Kdo razmišlja kritično? potekal na Filozofski fakulteti v Mariboru. Na pogovoru o pomenu kritičnega razmišljanja bodo sodelovali Andraž Stožer, Danilo Šuster, Maja Vačun in Boris Vezjak.

Maribor, Slomškov trg. Pogled na Mariborsko univerzo. Foto: Nebojša Tejić/STA

Maribor, Slomškov trg.
Pogled na Mariborsko univerzo.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Unescov svetovni dan filozofije, ki je vsako leto posvečen obravnavi aktualne teme z namenom spodbujanja medcivilizacijskega dialoga, kulture miru in promocije človekovih pravic, bo letos namenjen skupnemu premisleku pojma, "ki ga sicer velikokrat slišimo, a morda slabše razumemo", piše na spletni strani, posvečeni svetovnemu dnevu filozofije. Gre za koncept kritičnega mišljenja, ki mu grozi nenavadna usoda: zaradi pogostosti nereflektirane uporabe lahko postane svoje nasprotje, torej nekritično ponavljanje besedne zveze brez njenega pravega razumevanja.

Filozofija ponuja več metod za večjo kritičnost razmislekov, od Sokratove dialektike, s pomočjo katere se je antični mislec poskušal prebiti do resnice oz. vsaj do njegovega najboljšega približka. To je počel tako, da je trditvam iskal protiprimere in jih s pomočjo njih tako dolgo pilil, da jim ni bilo več možno najti smiselnih izjem.

Drugi primer filozofske metode je Descartesov metodični dvom, s pomočjo katerega se je filozof dokopal do slavnega cogito ergo sum - mislim, torej sem. Obstajajo še druge metode, od jezikovnih analiz Ludwiga Wittgensteina, do formalnih in neformalnih analiz sklepanja, s katerimi se ukvarja filozofska logika.

"Vrednost kritičnega mišljenja je torej predvsem v tem, da nam pomaga bolje razumeti svet okoli nas in nas v njem, s čemer nam pomaga tako pri družbenem napredku kot samorazvoju. Ker je pomen kritičnega mišljenja tako velik, je razumljivo, da je zraven filozofije nepogrešljivo tudi širše v naravoslovju, družboslovju in humanistiki. Posledično se z njim ukvarjajo tudi druge discipline, denimo psihologija, sociologija, pravo ali medicina," še piše na omenjeni spletni strani.

Zato si v dialogu s slednjimi filozofija v sklopu svojega letošnjega praznika prizadeva za kritični premislek kritičnega mišljenja, ki želi poudariti in raziskati.

Osrednji dogodek bo potekal danes v Mariboru, v amfiteatru Filozofske fakultete. Poleg gostov z oddelka za filozofijo na mariborski Filozofski fakulteti - Šusterja, Maja Vačun in Vezjaka ter Stožerja z mariborske Medicinske fakultete bodo kot slavnostni govorci nastopili Gašper Hrastelj kot predstavnik Unesca Slovenije, Marjan Šimenc s Pedagoškega inštituta in Friderik Klampfer s Filozofske fakultete v Mariboru.