Slovenija 20.11.2022 8:00

V Mariboru nastopa violinist Gidon Kremer

Maribor, 20. novembra - V Dvorani Union v Mariboru bo danes nastopil Gidon Kremer, ki je po navedbah Narodnega doma Maribor eden največjih violinistov vseh časov. Predstavil se bo s svojim življenjskim projektom, orkestrom Kremerata Baltica.

Srbija, Beograd. Latvijski violinist in skladatelj Gidon Kremer. Foto: Tanjug/STA Arhiv: Tanjug/STA

Srbija, Beograd.
Latvijski violinist in skladatelj Gidon Kremer.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv: Tanjug/STA

Na koncertu bo med drugim mogoče slišati priredbo priljubljene skladbe Štirje letni časi v Buenos Airesu Astorja Piazzolle za violino in godala, ki je nastala prav po naročilu Gidona Kremerja.

"Tako violinist kot orkester sta v svetu znana kot pravi glasbeni instituciji, ki uživata naklonjenost občinstva in kritikov. Leta 2002 sta tudi prejela nagrado grammy," sporočajo iz Narodnega doma Maribor.

Gidon Kremer, rojen leta 1947 v Rigi, se je pričel učiti igranja na violino pri štirih letih. "V preteklih petih desetletjih je vzpostavil in ohranil svetovno prepoznavnost kot eden najizvirnejših in zanimivih umetnikov svoje generacije. Nastopil je na skoraj vseh najpomembnejših koncertnih prizoriščih, tako na recitalih kot z največjimi orkestri Evrope in Severne Amerike, ter sodeloval z mnogimi največjimi dirigenti preteklega stoletja," navajajo.

Leta 1997 je Gidon Kremer ustanovil komorni orkester Kremerata Baltica, v katerem vzgaja izjemne mlade glasbenike iz treh baltskih držav, Estonije, Latvije in Litve. Skupaj z orkestrom je v sklopu številnih turnej nastopil na vodilnih festivalih in koncertnih prizoriščih po svetu. Prav tako je z njimi posnel več kot 20 albumov.

Leta 2002 sta Gidon Kremer in Kremerata Baltica prejela grammyja za najboljšo izvedbo manjše zasedbe, in sicer za album After Mozart pri založbi Nonesuch. Istega leta je ta album prejel tudi nagrado echo klassik. V letu 2015 so bili glasbeniki za posnetek simfonij Mieczyslawa Weinberga nominirani za nagrado grammy.

Z današnjim koncertom se zaključuje jubilejno leto Narodnega doma Maribor, ki je letos praznoval 30. obletnico delovanja.