Svet 21.11.2022 9:30

Večni otrok celjskega gledališča nagrajen na festivalu United Solo

New York, 21. novembra - Gledališče Celje je s predstavo Večni otrok na gledališkem festivalu United Solo v New Yorku osvojilo prvo nagrado med mednarodnimi predstavami. Eden najbolj znanih festivalov monodrame na svetu letos praznuje trinajsto obletnico. Igralka Manca Ogorevc je vlogo oblikovala tako v slovenskem kot angleškem jeziku.

Celje. Slovensko ljudsko gledališče Celje. Foto: Lili Pušnik/STA Arhiv STA

Celje.
Slovensko ljudsko gledališče Celje.
Foto: Lili Pušnik/STA
Arhiv STA

Monodrama Večni otrok je delo priznane izraelske pisateljice in dramatičarke Nave Semel. V režiji izraelskega režiserja Yonatana Esterkina jo je Gledališče Celje premierno uprizorilo 13. septembra 2019.

Monodrama je nastala leta 1986. Gre za monolog ženske, ki rodi otroka z Downovim sindromom. Njen zakon je srečen, njena štiriletna prvorojenka je zdrava, z rojstvom sina z Downovim sindromom pa se njihovo družinsko življenje postavi na glavo.

V predstavi Maya pripoveduje zgodbo na predvečer dneva, ko mora njen sin Yotam prvič v šolo. Sooča se z lastnimi strahovi in mislijo, kako bi lahko otroka obvarovala pred neprijetnimi situacijami, s katerimi se bo soočal na poti v odraslost. Monodrama govori o sprejemanju drugačnosti, odnosu okolice in nas samih do oseb z motnjami v duševnem in telesnem razvoju.

S predstavo je ekipa celjskega gledališča gostovala že v številnih krajih po Sloveniji in tujini. Najbolj odmevno je bilo gostovanje na 26. mednarodnem Božičnem gledališkem festivalu v Sankt Peterburgu, kjer je Manca Ogorevc za vlogo Maye prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo.

V New Yorku so predstavo uprizorili v okviru festivala United Solo na katerem sta doslej med slovenskimi umetniki nastopila Eva Petrič in Miha Rodman. Festival je potekal v gledališču Theatre Row na 42. ulici na Manhattnu, kjer je februarja letos nastopila še ena slovenska igralka, Gaja Višnar.

Nagrado je v imenu Mance Ogoroevc oziroma celjskega gledališča sprejel slovenski veleposlanik pri Združenih narodih Boštjan Malovrh.

Igra sama je doživela premiero leta 1987 v Mestnem gledališču v izraelskem mestu Haifa, kjer je bila na sporedu enajst let in doživela več kot tisoč ponovitev. Leta 1988 je bila nagrajena kot najboljša igra leta, leto pozneje tudi kot najboljša uprizoritev leta. Vrsto let je bila na repertoarjih različnih gledališč v tujini in tudi na številnih radijskih postajah.