Slovenija 21.11.2022 15:07

Nagrada za najboljši prvenec knjižnega sejma Pinu Pograjcu za pesniško zbirko Trgetanje

Ljubljana, 21. novembra - Nagrado za najboljši literarni prvenec 38. slovenskega knjižnega sejma bo letos prejel Pino Pograjc za pesniško zbirko Trgetanje, ki je izšla pri Literarnem društvu IA. Zbirka izžareva naelektreno čutnost, razžarjenost, kdaj tudi srh, toda nikoli patetičnosti ali samopomilovanja, je utemeljila žirija. Nagrado bodo na sejmu podelili v četrtek.

Nagrajeno knjigo je izbrala žirija, v kateri so bili Suzana Tratnik kot predsednica ter Nada Breznik in Borut Gombač. Kot so zapisali v utemeljitvi, pesniški prvenec Pina Pograjca Trgetanje dobesedno do krvi zareže v kožo in meso s polnokrvnimi podobami, boleče verističnimi opisi, neizprosno ekspresivnim podajanjem življenjske zgodbe, trzajočim ritmom in drgetavo zvočnostjo.

Čeprav se zlasti v prvi polovici knjige zdi, da gre za eno samo dih jemajočo pripovedno celoto, zgodbo, ki jo z vsako novo pesmijo dopolni, nadgradi ali razsvetli nova slika oziroma nov vidik, je vsaka pesem hkrati tudi svet zase. Slednje omogoča Pograjčev izrazit občutek za sugestivnost, ekonomičnost besed in empatijo.

Zbirka po oceni žirije izžareva naelektreno čutnost, razžarjenost, kdaj tudi srh, toda nikoli patetičnosti ali samopomilovanja. "Celo takrat ne, ko se zdi, da podobe, misli in občutja kar same neustavljivo vrejo iz ust." Pri tem pesnik zelo premišljeno uporablja tudi zamolke, vendar ne takšne, ki v poeziji pogosto razpirajo ali poudarjajo skrito metaforičnost ali metafizičnost verzov, temveč takšne, ki na glas pripovedujejo tudi tam, kjer obup, groza ali strast nemalokrat dobesedno zamašijo grlo.

Kot je še ocenila žirija, se pri tem zgodi nekaj presenetljivega: "bolj je pesem osebna, intimna, bolj je tudi obča - bolj otipljivo in neposredno nam razgalja koordinate sveta, v katerem živimo."

Za nagrado za najboljši prvenec letošnjega sejma so bili nominirani še Ajda Bračič z zbirko kratkih zgodb Leteči ljudje (LUD Literatura), Adriana Kuči z romanom Ime mi je Sarajevo (Litera), Veronika Razpotnik s knjigo poezije Krekspot na požarnih štengah (Hiša poezije) in Selma Skenderović z zgodbami Zakaj molčiš, Hava? (JSKD).

Nagrado bodo v okviru sejma podelili v četrtek popoldne na Pisateljskem odru z neposrednim prenosom na tretjem programu Radia Slovenija, programu Ars, so sporočili z Društva slovenskih pisateljev.