Svet 26.11.2022 5:00

Pred stoletjem rojstvo očeta stripov Snoopy in Mulčki

Santa Barbara, 26. novembra - Zgolj ime Charles M. Schulz verjetno marsikomu ni znano. Skoraj vsi pa poznajo njegove junake, Charlieja Browna, Snoopyja, Lucy, Sally, Linusa in njihove številne prijatelje. To so Mulčki, v originalu Peanuts, svetovno znani stripovski junaki. Schulz se je rodil pred sto leti na današnji dan, 26. novembra.

Tajska, Bangkok. Figure priljubljenega lika Snoopyja iz komičnega stripa Peanuts avtorja Charlesa M. Schulza. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Tajska, Bangkok.
Figure priljubljenega lika Snoopyja iz komičnega stripa Peanuts avtorja Charlesa M. Schulza.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Beseda Peanuts v angleščini prvotno pomeni arašidi ali drobiž. Sredi 20. stoletja so v ZDA s to besedo običajna označevali otroke. Mulčki (Peanuts), ki so se iz stripa in knjižne serije razvili v televizijsko serijo in celovečerne filme, so na začetku imeli drugačno ime. Ko jih je Schulz, ki se je rodil v ameriški zvezni državi Minnesota, objavil v domačem časopisu, so predmestne otroke še vedno imenovali majhni ljudje oziroma v angleščni Lil' Folks. S kasnejšo prodajo so stripi dobili ime Peanuts, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prva risba Mulčkov, ki je bila klasično prikazana v štirih pravokotnikih, se je v sedmih ameriških časopisih pojavila 2. oktobra 1950. "Dobri stari Charlie Brown," pokliče deček mimoidočega, domnevno prijazno - da bi na zadnji sličici zaklical: "Kako ga sovražim!"

Charles M. Schulz je do svoje smrti februarja 2000 v kalifornijskem mestu Santa Rosa narisal skoraj 18.000 stripov, ki so bili natisnjeni v več kot 2600 časopisih po vsem svetu in jih je tako bralo več kot 355 milijonov ljudi v 75 državah.

Njegov junak Charlie Brown je vedno prikazan kot prikupni poraženec in večni osmoljenec z okroglo glavo in kodrastimi lasmi na čelu. Njegov filozofsko navdahnjeni pes pasme beagel Snoopy najraje leži na strehi svojega pesjaka. Tu so še med drugim samosvoja Lucy, Linus s plišasto odejo in muhasta Sally.

Schulz je vse stripe risal sam in vse do svoje smrti zasnoval tudi zgodbo. "Tako trdo je delal na njej," je v pogovoru za dpa povedala vdova Jean Schulz. "Včasih sem mislila, da je bilo to enostavno, zdaj se zavedam, kako se je trudil za vsak stavek," je dodala. S Charlesom M. Schulzem je bila poročena 27 let vse do avtorjeve smrti.

Mulčki se vedno znova spopadajo z istimi težavami - zlomljenim srcem, strahovi, razočaranjem - in prav zato so številnim prirasli k srcu. To se Charlieju Brownu zgodi vsakič, ko mu Lucy odvzame nogometno žogo; vidi se kot poraženec, a ne obupa. Vdova pravi, da se je Schulz sam boril z depresijo in tesnobo, a je "imel srečo, da se je lahko vsak dan nečemu smejal in da ga je risanje veselilo".

Ni pa imel svojega najljubšega lika. Vedno je govoril, da je v vseh likih delček njega, je še povedala vdova. Lucy je imela sarkazem, Charlie Brown neumnost in Snoopy željo po svobodi. "Imel je zasedbo junakov, ki mu je omogočala, da je izrazil vse, kar je želel povedati."

Sparky je kljub svetovnemu uspehu in milijonskemu premoženju do konca ostal prizemljen in zatopljen v svoje delo, je še povedala njegova vdova. Vedno ga je klicala po tem vzdevku, ki mu ga je kot dojenčku dal stric, in sicer po konju Spark Plug iz takrat priljubljenega stripa. Če bi bil še živ, si verjetno ne bi želel velikega praznovanja za svoj stoti rojstni dan, je še menila.

Kljub temu so v ZDA obeležili njegovo okroglo obletnico. Tamkajšnja pošta je tako izdala posebno znamko, muzej pripravil razstave, na bližnjem drsališču, ki ga je Schulz kot navdušen drsalec zgradil v 60. letih prejšnjega stoletja, pa s pecivom in predstavo.

Leta 2020 so v Santa Rosi odprli muzej Charlesa M. Schulza. V poustvarjenem ateljeju je prikazano delovno mesto, kjer je Schulz 50 let risal svoje junake. Med zanimivostmi so dragocene originalne skice, zgodbe iz filmov in zavita Snoopyjeva hiša, pesjak, ki ga je ustvaril umetniški par Christo in Jeanne Claude. V muzeju je tudi moč izvedeti, da je bil Schulzov oče frizer, ki je bil po rodu iz Nemčije, njegova mati pa je imela norveške korenine. Ob tem velja omeniti, da je frizer tudi oče stripovskega junaka Charlieja Browna.

77-letni Charles M. Schulz je umrl zaradi raka 12. februarja 2000, le nekaj ur pred objavo svojega zadnjega stripa.