Svet 23.11.2022 5:00

V Londonu prenavljajo dom skladatelja Händla

London, 23. novembra - V britanski prestolnici bo muzej Handel & Hendrix, ki ima na skrbi domova dveh izjemnih glasbenikov, v sklopu tri milijona funtov vrednega projekta prvič celotno hišo skladatelja Georga Friedricha Händla odprl za javnost. Händel je v hiši na Brook Street 25 živel od leta 1723 do svoje smrti leta 1759.

Švedska, Stockholm. Jimi Hendrix. Foto: Wikipedia/javna last Arhiv STA

Švedska, Stockholm.
Jimi Hendrix.
Foto: Wikipedia/javna last
Arhiv STA

V hiši na 25 Brook Street je skladatelj napisal svoja največja dela, vključno z oratorijem Mesija s svetovno znano Alelujo.

Jimi Hendrix se je v sosednje stanovanje na številki 23 vselil leta 1968. Na edinem mestu, kjer se je, kot je sam govoril, počutil resnično doma, se je zabaval, navdihoval in sodeloval z drugimi ikonami britanske rock glasbe 60. let minulega stoletja, piše spletni portal Art Daily.

Muzej Handel & Hendrix bo v sklopu projekta Hallelujah prvič za javnost odprl celotno Händlovo hišo. Obnovili bodo klet in pritličje ter zgornja nadstropja, ki so bila sicer prvič odprta leta 2001.

Med drugim bodo natančno rekonstruirali kuhinjo v kleti z vso opremo, natančno popisano v inventarnem zapisu, nastalem kmalu po skladateljevi smrti, restavrirali salone v pritličju, v katerih je Händel sprejemal svoje goste in aristokratske mecene ter obnovili pročelje hiše, da bodo obiskovalci lahko vanjo končno vstopili skozi glavna vhodna vrata.

V hiši načrtujejo postavitev nove razstave o Händlovi glasbi in glasbenikih, s katerimi je sodeloval, ter multimedijsko predstavitev nastajanja Mesije v sobi, v kateri je bil oratorij napisan. Obnovljena hiša bo tudi lahko sprejela več obiskovalcev ter gostila koncerte, mojstrske tečaje in ekskluzivne zasebne dogodke.

Direktor muzeja Handel & Hendrix Simon Daniels je povedal, da je bila Händlova hiša kot spomenik izjemnega pomena sicer prepoznana že od sredi 19. stoletja, ko je bila označena s predhodnico znamenitih londonskih modrih plošč. Vendar so kljub temu ob koncu prejšnjega stoletja v njej uredili trgovino s starinami.

Spomnil je, da je muzikolog Stanley Sadie že leta 1959 obudil zamisel, da bi Händlovi hiši povrnili prvotno podobo. Projekt Hallelujah bo sedaj po 63 letih končno uresničil to idejo in zagotovil, da bo hiša na 25 Brook Street "zanimivo, dostopno in trajno pričevanje o tem, da je bil London dom enega največjih svetovnih skladateljev".

Stanovanje Jimija Hendrixa na 23 Brook Street je bilo obnovljeno že leta 2016 in odprto za javnost. Da bi omogočili dve enakovredni izkušnji, so tudi Hendrixovo stanovanje vključili v projekt Hallelujah.

Obiskovalci se bodo po pisanju spletnega portala tako lahko prvič do Hendrixovega stanovanja povzpeli po stopnicah, na katerih je moral George Harrison stopiti čez enega od Jimijevih gostov, ki je na poti do izhoda omedlel.

Na novi razstavi bodo s pomočjo zvoka in gibljivih slik lahko raziskovali Hendrixovo legendarno kitarsko tehniko in imeli priložnost deliti svoje spomine na Hendrixove nastope.

Dela so se sicer začela septembra 2021, odprtje pa je napovedano za 18. maja 2023, še piše spletni portal.