Svet 22.11.2022 13:32

Stevenu Spielbergu častni zlati medved Berlinala

Berlin, 22. novembra - Na 73. mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu, ki bo potekal februarja prihodnje leto, se bodo poklonili ameriškemu režiserju, producentu in scenaristu Stevenu Spielbergu, ki bo prejel častnega zlatega medveda za življenjsko delo. Na slovesnosti v Berlinale Palast bodo prikazali njegov najnovejši film Fabelmanovi.

Spielberg, prejemnik več oskarjev, je eden najbolj priznanih filmskih ustvarjalcev na svetu. Njegov opus, ki obsega več kot 100 filmov in serij, je v zgodovini mednarodne kinematografije zadnjih 60 let edinstven zaradi svoje izjemne raznolikosti, so sporočili z Berlinala.

Spielberg je bil v svoji karieri 19-krat nominiran za oskarja, domov ga je odnesel trikrat. Velja za najuspešnejšega filmskega ustvarjalca vseh časov. Prejel je številne nagrade, med njimi več zlatih globusov in emmyjev za filmsko ustvarjanje ter več priznanj za družbeno udejstvovanje.

Leta 1998 je denimo prejel veliki križ za zasluge z zvezdo Zvezne republike Nemčije kot priznanje za film Schindlerjev seznam in za fundacijo Shoah, leta 2001 ga je kraljica Elizabeta II. imenovala za viteza poveljnika britanskega imperija (KBE), leta 2015 mu je tedanji predsednik ZDA Barack Obama podelil predsedniško medaljo svobode.

"Steven Spielberg je v svoji neverjetni karieri očaral številne generacije gledalcev po vsem svetu in dal nov pomen izrazu 'kino' kot tovarni sanj. Naj bo to večni čarobni svet najstnikov ali resničnost, ki jo je zgodovina zaznamovala za vedno, nas njegovi filmi popeljejo na drugo raven, kjer veliko platno postane primerna površina za izpolnitev naših čustev. Če Berlinale 2023 predstavlja nov začetek, ne bi mogli najti boljšega začetka od tistega, ki ga ponuja Spielbergovo veličastno delo," so besede direktorskega dua Berlinala Mariette Rissenbeek in Carla Chatriana navedli v sporočilu za javnost.

Berlinale bo v 73. izdaji potekal od 16. do 26. februarja.