Svet 23.11.2022 6:00

Trio zvezdnic bo v New Yorku združil moči v operi Ure

New York, 23. novembra - Trio ameriških opernih zvezd, Renee Fleming, Joyce DiDonato in Kelli O'Hara, bo na odru Metropolitanske opere v New Yorku nastopil v operi Ure, ki temelji na istoimenskem romanu ameriškega pisatelja Michaela Cunninghama. Zgodbo, ki je znana tudi po svoji filmski priredbi, je navdahnil roman Gospa Dalloway angleške pisateljice Virginie Woolf.

New York. Metropolitanska opera. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

New York.
Metropolitanska opera.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

S Pulitzerjem nagrajeni roman Ure in za oskarja nominirani film Ure do večnosti režiserja Stephena Daldryja raziskujeta, kako niti romana Gospa Dalloway združijo tri ženske različnih generacij. Temačno ganljiva operna priredba Ure nudi novo vizijo zgodbe, ki obravnava duševne bolezni in odtujenost od tradicije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Renee Fleming se na oder Metropolitanske opere vrača v vlogi Clarisse Vaughan, ki močno spominja na Clarisso Dalloway, a živi v sodobnem New Yorku in skrbi za svojega prijatelja Richarda, sijajnega pesnika in pisatelja, ki umira zaradi aidsa.

"V zgodovini opere so bile ženske prevečkrat v središču boja za oblast, a brez moči in brez vloge," je Renee Fleming povedala za AFP.

Na odru se ji bo pridružila broadwayska in operna pevka Kelli O'Hara, ki nastopa kot depresivna gospodinja Laura Brown iz petdesetih let prejšnjega stoletja, ki živi v Los Angelesu in strastno prebira roman Gospa Dalloway. V njem najde toliko pomembnih odkritij zase, da se odloči pogubno spremeniti svoje življenje.

Virginio Woolf bo igrala mezzosopranistka Joyce DiDonato. Pisateljica se je v zgodnjih dvajsetih letih prejšnjega stoletja v enoličnem londonskem predmestju borila z duševnimi stiskami in začela pisati svoj prvi veliki roman Gospa Dalloway.

"Zaradi kompleksnosti obravnave treh obdobij je Cunninghamova knjiga popolna za opero," je povedala Renee Fleming in dodala, da je glasba skladatelja Kevina Putsa kot "reka, po kateri lahko plujejo - skupaj ali ločeno".

V predstavo je na način, ki ga v tradicionalnih opernih hišah ne vidimo pogosto, vključen tudi sodobni ples, saj več deset plesalcev na odru fizično izraža čustva likov. Koreografinja Annie-B Parson je za AFP povedala, da je njen proces na splošno manj povezan s pripovedjo in bolj s svetovi, ki jih poskuša ustvariti.

Renee Fleming je še dodala, da lahko uprizoritve, kot je opera Ure, pomembno prispevajo k poživitvi operne izkušnje in privabijo novo občinstvo. Ure so v Metropolitanski operi na sporedu do 15. decembra.