Svet 24.11.2022 5:00

Vermeerjeve slike iz Berlina, Dresdna in Frankfurta na razstavo v Amsterdam

Berlin, 24. novembra - V amsterdamskem Rijksmuseumu pripravljajo doslej največjo razstave del nizozemskega baročnega slikarja Johannesa Vermeerja. Slike zanjo so posodile tudi galerije v Berlinu, Dresdnu in Frankfurtu. Razstava bo na ogled od 10. februarja do 4. junija 2023.

Nizozemska, Amsterdam. Nizozemski muzej Rijksmuseum v Amsterdamu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nizozemska, Amsterdam.
Nizozemski muzej Rijksmuseum v Amsterdamu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Berlinska Slikarska galerija je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa posodila sliki Kozarec vina (ok. 1659-61) in Dekle z biserno ogrlico (ok. 1662-64), Slikarska galerija starih mojstrov v Dresdnu sliki Pri zvodniku (1656) in Dekle s pismom ob odprtem oknu (ok. 1657-58), frankfurtski Muzej Städel pa sliko Geograf (1669).

Na razstavi pričakujejo izjemen obisk, zato načrtujejo, da bodo število obiskovalcev regulirali. "Želimo, da bi bil obisk razstave nekaj lepega," je za dpa v Berlinu povedal kustos Gregor Weber. Ker je veliko Vermeerjevih slik manjšega formata, se želijo izogniti gneči pred njimi.

Po pisanju dpa v muzeju pričakujejo približno pol milijona obiskovalcev; na razstavi Rembrandtovih poznih del pred sedmimi leti so jih denimo našteli 525.000.

Predstavljenih bo 28 od le 35 ohranjenih slik nizozemskega mojstra, ki se danes nahajajo v različnih zbirkah po svetu.

Ob pripravi razstave so z najnaprednejšimi tehničnimi metodami analizirali vseh sedem Vermeerjevih slik z Nizozemske ter nekatere izposojene. Med drugim so ugotovili, da je umetnik na sliki Mlekarica iz obdobja okoli 1658-1660 v procesu dela spremenil ozadje.

Razstava želi po Webrovih besedah tudi pokazati, da Vermeer "ni bil le mojster, ki je za sliko porabil pol leta", ampak da je "štiri mesece razmišljal in nato en mesec slikal". Prve osnutke svojih pozneje zelo natančno izdelanih del, je "pogosto skiciral zelo hitro".

Vermeer (1632-1675) se je rodil v Delftu. Mojstrsko je obvladal igro svetlobe in perspektivo. Znan je po jasnih, umirjenih interierjih, naslikanih z vsemi podrobnostmi, vendar v mehki, poetični luči in harmoničnih barvah.