Svet 25.11.2022 6:00

V Pulj se danes v običajni obliki vrača festival Sa(n)jam knjige u Istri

Pulj, 25. novembra - V Pulju se danes začenja 28. literarni festival Sa(n)jam knjige u Istri. Program festivala, ki bo trajal do 4. decembra, bo letos posvečen filmu in temi vrnitve. Svoje knjige bodo med drugim predstavili režiserji Srđan Karanović, Slobodan Šijan in Rajko Grlić, med gosti pa bosta tudi slovenski pisatelj in režiser Goran Vojnović ter Boris Dežulović.

Sa(n)jam knjige letos obeležuje 50. obletnico festivala animiranega filma Animafest in jubilej Puljskega filmskega festivala, ki bo naslednje leto slavil 70. obletnico.

"Nas, ki smo se rodili tu, je ta festival oblikoval, ob njem smo rasli, veliko nam pomeni," je o Puljskem filmskem festivalu povedala direktorica festivala Sa(n)jam knjige Madgdalena Vodopija. Dodala je, da je osrednja tema festivala v Istro tokrat pripeljala odlične avtorje. "Imeli bodo tri performanse, spoznali bomo nove odlične glasbenike. Vse to, kar naštevam, je razlog, da lahko rečemo - na letošnjem sejmu se vračamo k velikim avtorjem in velikim programom," je napovedala.

Filmskima festivaloma se bodo na sejmu poklonili z gostovanji avtorjev pa tudi filmi in drugimi spremljevalnimi vsebinami.

Novi program sejma Sotrie italiane novi bo posvečen italijanskemu režiserju Pieru Paolu Pasoliniju. Predvajali bodo retrospektivo njegovih filmov, na temo Pasolinija bo potekala okrogla miza, na ogled pa bosta tudi dva performansa. Prvi bo Intervista a Pasolini italijanskega striparja in glasbenika Davida Toffola in njegove skupine Tre allegri ragazzi morti, drugi pa performans hrvaškega umetnika Matije Ferlina Pasolini: jedan od mogućih epiloga.

V poklon Animafestu bo nastopila legenda Zagrebške šole animiranega filma Nedeljko Dragić, v sklopu programa Noč galerij pa bodo odprli štiri razstave v štirih puljskih galerijah.

Med vrhunci festivala je direktorica festivala izpostavila tri dogodke, povezane z madžarskim pisateljem Laszlom Krasznahorkaijem, to so predstavitev knjige, performans in zajtrk, ter gostovanje avstrijske pisateljice Eve Menasse, Bolgarke Kapke Kassabove, Finke Sofi Oksanen, Italijanke Marte Barone in nigerijske pisateljice Kassime Okani.

Festivala se bodo prvič udeležili filozof Boris Buden, bosanska pisatelja Semezdin Mehmedinović in Selvedin Avdić, hrvaška avtorica Ivana Šojat, legendarna madžarska umetnica, performerka, igralka in pesnica Katalin Ladik in makedonski dramatik Dejan Dukovski.

Festival Sa(n)jam knjige u Istri je nastal leta 1995. Je največji avtorski festival knjig na Hrvaškem in največji kulturni dogodek v Istri v zimskem času. Na njem vsako leto sodeluje več kot 200 avtorjev, prevajalcev, urednikov, glasbenikov in drugih umetnikov ter okoli 250 založnikov, obišče pa ga od 60.000 do 80.000 ljudi. Izjema sta bili zaradi pandemije covida-19 le zadnji dve leti, ko je potekal v manjšem obsegu.