Slovenija 25.11.2022 8:38

V kinoteki bodo podelili priznanje revije Ekran Žigi Brdniku

Ljubljana, 25. novembra - V Slovenski kinoteki bodo drevi podelili priznanje revije Ekran Žigi Brdniku, ki je, kot piše v obrazložitvi, "pisec žanrsko širokega razpona, ki brezkompromisno dreza v mesta filmskega sveta, kamor idealistično zasanjani kritiki le redko posežejo - v okostje samega filma, ki pomeni tudi film kot industrijo, politiko in ekonomijo".

"Brdnik je človek žanrov - filmskih, pisnih, miselnih, a vedno izrazito družbeno-kritičnih. In morda ni naključje, da pripada žlahtnemu letniku 1985, ki je slovenskemu filmskemu prizorišču podaril mnogo zanimivih ustvarjalk in ustvarjalcev," je v imenu sveta revije Ekran v obrazložitvi zapisala Anja Banko.

Diplomirani filozof in novinar se je rodil v Mariboru, kjer pomembno soustvarja lokalno filmsko-kulturno skupnost kot del ekipe Zavoda Udarnik, programski selektor Intimnega kina v mariborskem interdisciplinarnem umetniškem laboratoriju GT22, Letnega kina Minoriti in Mobilnega Udarnika. Tako ali drugače je povezan s skorajda vsemi mariborskimi filmskimi festivali, kot so Enimation, StopTrik ali FeFi - Feministični filmski festival.

Ob tem je tudi plodovit pisec: njegova besedila je najti v Večeru, Dialogih, Vklopu, Managerju in Ekranu; je tudi eden od urednikov in piscev sveže ustanovljenega neodvisnega ljubljanskega novičnika Prelom. Kot piše v utemeljitvi, se kritično prevpraševanje družbenih pozicij in razmerij moči kaže tudi v njegovi sindikalistični in aktivistični vlogi, s katero nastavlja ogledalo kulturni politiki, ta pa je hkrati skoraj vedno nepogrešljiv element njegovih filmskih razmišljanj.

Kot še piše, se Brdnik bolj kot kateri koli drug domači pisec ali piska v zadnjem času natančno in poglobljeno loteva filmske in medijske politike ter jo preliva v besede z odgovorno jasnostjo in nedvoumnim pozivom k dialogu. Z enako kritično odločnostjo pristopa k pisanju filmskih kritik, ki se večkrat posvečajo filmom z družbeno odmevnimi temami, njegovi zapisi pa izražajo tudi tenkočuten posluh za intimne drame malega človeka.

Priznanje revije Ekran je bilo ustanovljeno leta 2012 v želji, da se poudari zasluge slovenskih filmskih publicistov in kritikov, ki prispevajo k dvigu filmske kulture v Sloveniji. Podeljuje se izmenično, enkrat za življenjsko delo, drugič pa perspektivnemu mlademu kritiku ali kritičarki.

Podelitvi priznanja bo sledila projekcija po izboru nagrajenca - filma Kaos, ki ga je režiral japonski režiser Akira Kurosawa.