Na hitro prelistano 26.11.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 26. novembra - Pri založbi Sanje je izšla knjiga Umor Kristusa - Čustvena kuga človeštva Wilhelma Reicha, pri Mladinski knjigi pa knjiga Veronike Podgoršek Dama - Celostni vodnik za sodobno žensko. V založništvu Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML) je izšla slikanica Sivko na potepu po Plečnikovi Ljubljani avtorica Eme Marinčič in ilustratorke Nuše Jurjevič.

Ljubljana. Slikanica Sivko na potepu po Plečnikovi Ljubljani avtorice Eme Marinčič in ilustratorke Nuše Jurjevič. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Sivko na potepu po Plečnikovi Ljubljani avtorice Eme Marinčič in ilustratorke Nuše Jurjevič.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Veronike Podgoršek Dama - Celostni vodnik za sodobno žensko. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Veronike Podgoršek Dama - Celostni vodnik za sodobno žensko.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Umor Kristusa - Čustvena kuga človeštva Wilhelma Reicha. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Umor Kristusa - Čustvena kuga človeštva Wilhelma Reicha.
Foto: STA

UMOR KRISTUSA - NAUK O KRISTUSOVEM UMORU PRENESEN V KONTEKST SODOBNE DRUŽBE

Zdravnik, psihoanalitik, mislec in znanstvenik Wilhelm Reich je Umor Kristusa napisal leta 1953. S svojo izjemno lucidnostjo in prodornostjo se preganjani "kontroverzni znanstvenik", kot ga licemerno imenujejo, loteva vira človeškega trpljenja, ki ga lahko izkorenini le živeče Življenje. V poglobljenem in ganljivem delu raziskuje pomen Kristusovega življenja in razkriva skriti vzrok za njegovo mučno smrt - čustveno kugo človeške vrste.

Gre za biblično pripoved kot metaforo za načine, na katere družba že stoletja izničuje Kristusa v vsakem od nas; Reich trdi, da je človek s polno odgovornostjo dejaven pri umoru Kristusa skozi stoletja. To je odraz človekovega življenja v oklepu, njegovega ostajanja v zaporu. V knjigi je zapisana presunljiva resnica o načinu bivanja, delovanja in čustvenega odzivanja ljudi. Nauk o Kristusovem umoru je prenesen v kontekst sodobne družbe, Reich pa bralca neizprosno popelje v globlje razumevanje in zavedanje samega sebe in celotne družbe, njenega delovanja in vpliva, so o knjigi zapisali pri založbi. Prevod podpisuje Cvetka Poprask Flores.

DAMA - CELOSTNI VODNIK ZA SODOBNO ŽENSKO

Kot so zapisali pri založbi, je Dama celostni vodnik za sodobne ženske, s katerim nas avtorica, priljubljena psihoterapevtka Veronika Podgoršek, vodi skozi različne vzorce, vloge in pričakovanja, ki opredeljujejo naše življenje in nam ga pomaga osmisliti, da bomo lahko zaživele zadovoljno, mirno in izpolnjujoče v vseh življenjskih obdobjih. Različna starostna obdobja so osvetljena z različnih plati, avtoričina strokovna spoznanja pa dopolnjujejo prispevki uglednih strokovnjakov z različnih področij.

"Odločila sem se napisati knjigo za ženske. Z njo bi rada spodbudila razmislek o tem, kako je biti ženska v 21. stoletju, in pojasnila, kako v prepletu vlog ženske, žene, mame, karieristke ipd. opredelimo sebe. Izbrala sem teme, ki smo jih s pacientkami na terapijah največ obravnavale; nekatere sem v knjigah že opisovala, druge so nove. V tej knjigi se bomo torej sprehodile čez različne vloge, ki jih opravljamo sodobne ženske, in v vsaki iskale - sebe," so pri založbi navedli avtoričine besede.

SIVKO NA POTEPU - PRVO SPOZNAVANJE S PLEČNIKOM IN POJMOM ARHITEKTURE ZA NAJMLAJŠE OTROKE

Kot so zapisali v MGML, je bilo najprej vprašanje: Kako resnega Plečnika in njegova najbolj poznana ljubljanska arhitekturna dela približati otrokom? Odgovor jim je na nek način ponudil kar Plečnik sam, ko se je v fotografski objektiv nasmehnil prav takrat, ko je imel v naročju svojega štirinožnega prijatelja Sivka. Psiček Sivko, čigar najhujši sovražnik je dolgčas, je lik, ki v slikanici o pasjem potepanju po Plečnikovi Ljubljani otroke popelje skozi ključna spoznanja o tem, kdo je bil Plečnik, kaj in koliko je delal, kdo so bili njegovi prijatelji ter s kom je živel v svoji hiši v Trnovem. Prav tako spoznamo nekatere njegove stavbe v Ljubljani, ki jih mladi bralci že, ali še ne poznajo. Vizualno so izpostavljeni Plečnikova hiša, Trnovski most, Narodna in univerzitetna knjižnica, Tromostovje in tržnice.

Avtorica besedila Ema Marinčič je v Mestnem muzeju Ljubljana in Plečnikovi hiši že 15 let zaposlena kot pedagoginja, ki snuje programe prav za najmlajše obiskovalce. Plečnika, njegovo osebnost in delo slikanica bralcu predstavi skozi oči veselega, nagajivega, zdolgočasenega, muhastega in tudi užaljenega psička, s katerim se otrok lahko poistoveti. Ilustratorka Nuša Jurjevič je s svojimi ilustracijami izrazila izjemni posluh in sposobnost, kako likovno upodobiti vzdušje Plečnikove dobe in arhitektov odnosa do dela. Tehnično je prepletla akvarelne nanose, perorisbe in svinčnik. Ponekod je najti sledi svinčnika in ravnila, torej detajle, ki se navezujejo na Plečnikov poklic, so še zapisali v MGML. Slikanica je izšla v letu, ko obeležujemo 150. obletnico Plečnikovega rojstva.