Slovenija 25.11.2022 11:31

Carmina Slovenica z deli baročnih skladateljic v zvočnem projektu Philomela

Maribor, 25. novembra - Dirigentka in umetniška vodja zbora Carmina Slovenica Karmina Šilec bo nocoj v kulturni četrti Minoriti v Mariboru premierno predstavila projekt Philomela, ki spaja glasbo baročnih skladateljic z arhitekturnimi prostori. Poslušalci bodo lahko vsebino slišali s pomočjo tehnologije na označenih geografskih točkah.

Ljubljana. Umetniška vodja zbora Carmina Slovenica Karmina Šilec. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Umetniška vodja zbora Carmina Slovenica Karmina Šilec.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

S tem projektom Karmina Šilec nadaljuje predstavljanje glasbe skladateljic iz starejših zgodovinskih obdobij, ki velikokrat ni znana niti raziskovalcem glasbe.

"Ko pomislimo na nekatere velike skladatelje skozi zgodovino, se nam samodejno pojavijo imena, kot so Mozart, Mahler, Schumann, Holst in Mendelssohn. Toda koliko nas si predstavlja ženske s temi priimki: Nannerl, Alma, Clara, Imogen in Fanny, vse enako nadarjene skladateljice," se sprašuje dirigentka.

Philomela opozarja na zavedanje o vrzeli v našem poznavanju glasbe, ki so jo ustvarile ženske. Namen projekta je spremeniti razumevanje kanona klasične glasbe in njene pretežno moške podobe. "Cilj projekta je raziskati pozabljeno identiteto zgodnjih skladateljic. Cilj je, da v celoti izbrišemo potrebo po izrazu 'ženske' skladateljice," so zapisali pri Carmini Slovenici.

Geolokacijska zvočna razstava, kot so poimenovali projekt, poslušalca popelje med dela baročnih skladateljic zahodne in vzhodne poloble, in sicer dela redovnic Marie Joachine Rodrigues, Caterine Assandre, Chiare Margarite Cozzolani in Marie Xaverie Perucone ter avtorice najstarejše dokumentirane skladbe s Kube Teodore Gines.

Izvajajo jo Carmina Slovenica, Karmina Šilec, Irena Pahor, Urška Breznik, Dina Slama, Simona Raffanelli Krajnc, Biserka Petkovič, Olga Pečeny, Sonia Altinier in Monica Pelliciari.

Projekt je zasnovan tako, da sprehajalca potopi v zvoke in v prostor z umestitvijo glasbe v prostore zunanjih dvorišč kulturne četrti Minoriti, so sporočili iz zbora. Poslušalci za to potrebujejo slušalke in aplikacijo Echoes, s pomočjo katere sledijo oznakam na zemljevidu. Ko vstopijo na označene lokacije, se sproži glasbena vsebina v izvedbi Carmine Slovenice.

"Gre za kombinacijo sprehoda, poslušanja in branja, kar omogoči obiskovalcu drugačno izkušnjo poslušanja glasbe, saj se slišnemu pridruži kultura očesa, tudi z osvetlitvijo delov arhitekture in videointervencijo," je za današnje Delo pojasnila Karmina Šilec.

Philomela je nastala ob 20. obletnici nastopa Carmine Slovenice v Vatikanu, ko so v baziliki sv. Petra zazvenela dela skladateljic redovnic od 9. do 17. stoletja s projektom Musica Inaudita.

Ponovitve bodo sledile v ponedeljek, torek in sredo, 28., 29. in 30. novembra.