Slovenija 28.11.2022 5:00

V Ljubljani začetek 19. festivala Animateka

Ljubljana, 28. novembra - S posebno projekcijo v Kinodvoru, ki bo predstavila filmski program po izboru letošnje festivalske žirije, se v Ljubljani začenja 19. mednarodni festival animiranega filma Animateka. Letošnja rdeča nit je francoski animirani film, letošnja novost pa program Slonove TV specialke, ki bo predstavil animirane filme, narejene za televizijo.

Ljubljana. Mednarodni festival animiranega filma Animateka. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mednarodni festival animiranega filma Animateka.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Osrednji program festivala predstavljajo trije tekmovalni programi: glavni tekmovalni program, program Mladi talenti Evrope in Slonov tekmovalni program. V vseh treh programih so zastopani tudi slovenski avtorji.

Kot je na nedavni novinarski konferenci povedal programski direktor festivala Igor Prassel, so v glavnem tekmovalnem programu zastopani štirje filmi slovenskih avtorjev: Legenda o Zlatorogu v režiji Lee Vučko in Damirja Grbanovića, dobitnik vesne za najboljši animirani film na letošnjem Festivalu slovenskega filma Portorož, xx Vasje Lebariča in Julija Zornika, hrvaški film Pozdrav soncu Darka Masneca, slovenskega avtorja, ki živi na Hrvaškem, in pa srbsko-slovensko-slovaška koprodukcija O denarju in sreči, katerega režijo podpisujeta Ana Nedeljković in Nikola Majdak jr.

O filmih v glavnem tekmovalnem programu bo odločala žirija, ki jo sestavljajo selektorica festivala v Annecyju Clemence Bragard, Jean-Francois Le Corre, ustanovitelj produkcijske hiše Vivement lundi!, francoski ustvarjalec Boris Labbe, ustvarjalka Jelena Popović ter Matija Šturm, predsednik Društva slovenskega animiranega filma in izvršni direktor programov CEE Animation Forum in CEE Animation Workshop.

Pregled najboljših animacij iz vsega sveta bosta predstavila Svetovni jagodni izbor in Kinotripov jagodni izbor, v najboljše animirane umetnine iz regije pa bosta gledalce popeljala Panorama in Študentska panorama. Tudi letos nadaljujejo s sekcijo Animirani dokumentarci in s sekcijo za najmlajše z ekološko tematiko - Zeleni slon, letošnja novost za najmlajše pa so Slonove TV specialke.

Letošnja festivalska rdeča nit je francoski animirani film. V sodelovanju s festivalom v Annecyju, s šolo La Poudriere, z arhivom CNC in Slovensko kinoteko bo Animateka v več programih na ogled ponudila arhivski in polpretekli izbor najboljših francoskih animacij ter prikazala najboljše študentske filme šole La Poudriere. V programu V iskanju doma - Michelle in Uri Kranot pa bo predstavila umetnika Michelle in Url Kranot.

Tudi dve polnočni projekciji za odrasle bosta v znamenju Francije: Kratki za odrasle - po francosko in WTF2022 sta nastala v sodelovanju z Mednarodnim festivalom animiranega filma v Annecyju. V okviru fokusa na francoski animirani film pa bo predvajana francoska animirana celovečerna protikulturna klasika iz leta 1973 Divji planet Reneja Lalouxa.

Celovečernih animiranih filmov bodo prikazali osem. To so Množica severov (Koji Yamamura), Vojna s samorogi (Alberto Vasquez), Otok (Anca Damian), Psom in Italijanom vstop prepovedan (Alain Ughetto), Moja romanca z zakonom (Signe Baumane), Srebrna ptica in mavrična riba (Lei Lei), Nayola (Jose Miguel Ribeira), najmlajšim pa bo namenjen film Perlimps (Ale Abreu).

Bogat filmski program bodo dopolnjevala strokovna predavanja in pogovori z avtorji v okviru platforme AnimatekaPRO, predstavitve VR in AR filmov ter več razstav.

Festivalski dogodki bodo potekali v Kinodvoru, Slovenski kinoteki, Dvorani Dijaškega doma Tabor in Cukrarni, kjer so minuli teden že odprli festivalsko razstavo navidezne resničnosti XR @ Animateka.