Svet 29.11.2022 6:00

Letošnji beneški bienale z rekordnim obiskom

Benetke, 29. novembra - Letošnji beneški bienale z glavno razstavo Mleko sanj si je ogledalo rekordno število obiskovalcev. S skupno več kot 800.000 prodanimi vstopnicami in dodatnimi 22.498 osebami, ki so se udeležile odprtja za strokovno javnost, se je število obiskovalcev v 197 dneh razstave v primerjavi s 173 dnevi razstave leta 2019 povečalo za 35 odstotkov.

Benetke, Arsenale. 59. beneški umetnostni bienale. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Benetke, Arsenale.
59. beneški umetnostni bienale.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

59. beneški bienale, ki je vrata zaprl minulo nedeljo, se tako ponaša z največjim številom obiskovalcev v 127-letni zgodovini bienala, so zapisali v sporočilu za javnost.

Med tistimi, ki so obiskali letošnji beneški bienale, je bilo 59 odstotkov tujcev in 41 odstotkov Italijanov. Izreden je bil obisk mladih in študentov, saj si je razstavo sodobne umetnosti v Benetkah ogledalo skupno 239.276 mladih in študentov, kar predstavlja 30 odstotkov vseh obiskovalcev.

V dneh, ko je bil bienale odprt samo za strokovno javnost, je bilo akreditiranih 4200 novinarjev, od tega 1705 italijanskih novinarjev in 2495 tujih. 5800 novinarjev je pridobilo akreditacijo v času večmesečne razstave. Skupno je tako bilo na letošnjem beneškem bienalu okoli 10.000 novinarjev tiskovnih agencij, televizij, radijev, časopisov, revij ter spletnih novičarskih portalov.

Na letošnji bienale so sicer povabili 213 umetnikov, ki so prišli iz 58 držav. Zlatega leva za življenjsko delo sta prejeli nemška kiparka Katharina Fritsch in čilska pesnica, umetnica, filmska ustvarjalka in aktivistka Cecilia Vicuna. Zlatega leva za najboljšo nacionalno udeležbo je prejel britanski paviljon, kjer je razstavljala umetnica Sonia Boyce.

Slovenijo je na 59. beneškem bienalu zastopal slikar Marko Jakše z razstavo Brez gospodarja.

Predsednik beneškega bienale Roberto Cicutto je ob koncu bienala povedal, da je bil "na tem izredno dobro obiskanem bienalu, kljub majhni prisotnosti obiskovalcev z azijskega območja, bienale odločen zagotoviti prisotnost ukrajinskih umetnikov, saj je podprl ustanovitev ukrajinskega paviljona in zagotovil dodatni razstavni prostor v Vrtovih, kjer so bila na ogled dela umetnikov, ki so ostali v svoji državi in so bili pogosto neposredno vključeni v odpor proti ruski agresiji".

Izpostavil je tudi veliko odločnost in sposobnost kustosinje Cecilie Alemani, da je kljub omejitvam, ki sta jih prinesli dve najhujši leti pandemije covida-19, pripravila tako bogato in pomembno razstavo.

Kustosinja Cecilia Alemani je izjavila, da 800.000 obiskovalcev dokazuje, da ima umetnost moč spodbujati sodelovanje in da so ljudje po več mesecih izolacije želeli praznovati in videti umetnost v živo, v veseli in skupni izkušnji, ki so jo delili s številnimi prijatelji, družinami, sodelavci in ljubitelji umetnosti.

"V takih časih, kot jasno kaže zgodovina beneškega bienala, nam lahko umetnost in umetniki pomagajo zamisliti nove načine sobivanja in neskončne nove možnosti transformacije," je še dodala.