Na hitro prelistano 3.12.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 3. decembra - Založba KUD Police Dubove je izdala roman Nobelove nagrajenke Olge Tokarczuk Ana In v grobnicah sveta, ki ga je prevedla Jana Unuk. Založba Sanje je izdala Znanost kot zabloda angleškega filozofa Petra Wilberga v prevodu Erika Majarona. Misli in razlage Martina Goloba je v knjigi, ki jo je izdala založba Družina, zbral Lojze Grčman.

Ljubljana. Knjiga avtorja Lojzeta Grčmana Na spletni tržnici, misli in spodbude Martina Goloba. Foto STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Lojzeta Grčmana Na spletni tržnici, misli in spodbude Martina Goloba.
Foto STA

Ljubljana. Znanost kot zabloda angleškega filozofa Petra Wilberga. Foto STA

Ljubljana.
Znanost kot zabloda angleškega filozofa Petra Wilberga.
Foto STA

Ljubljana. Roman Nobelove nagrajenke Olge Tokarczuk Ana In v grobnicah sveta. Foto STA

Ljubljana.
Roman Nobelove nagrajenke Olge Tokarczuk Ana In v grobnicah sveta.
Foto STA

POETIČNA AKTUALIZACIJA STARODAVNEGA SUMERSKEGA MITA

Ana In v grobnicah sveta je poetična aktualizacija starodavnega sumerskega mita o spustu boginje neba Inane v podzemlje in njeni vrnitvi na svet, najstarejše znane verzije mita o sestopu v deželo mrtvih in prototipa babilonske zgodbe o Ištar in Tamuzu, grške o Demetri in Perzefoni in drugih vstajenjskih mitov, je o romanu zapisala prevajalka Jana Unuk. Dodala je, da je roman v svoji strukturni dvojnosti spoj arhaičnega z modernim.

Medtem ko je siže dokaj zvesta predaja originalnega mita, je dejanje postavljeno v prihodnost, v futuristični prostor visokega železobetonskega mesta, modernih naprav in znanstveno-tehničnih izumov, vse to pa skupaj s cinično oblastjo patriarhalne trojice bogov spominja na današnjo globalistično civilizacijo. Inanino drzno dejanje je ženski upor proti patriarhalnemu redu, ki ne pozna empatije in sočutja, in roka, ponujena socialno izključenim smrtnikom, ki svoja bežna življenja preživljajo v najnižjih nadstropjih postindustrijskega mesta ali pa kar groteskno priraščeni k svojemu delovnemu orodju, je še zapisala prevajalka.

Olga Tokarczuk (1962) je študirala klinično psihologijo na Varšavski univerzi in delala kot psihoterapevtka, vodila je založbo Ruta in delavnice kreativnega pisanja na krakovski Jagelonski univerzi ter na Opolski univerzi, bila je med pobudniki vroclavskega Festivala zgodbe, danes pa soorganizira festival Gore literature v Nowi Rudi. Je avtorica desetih romanov, piše tudi novelistična in esejistična dela. Je prejemnica več literarnih nagrad. Leta 2018 je prejela Nobelovo nagrado za literaturo, je tudi dobitnica vilenice in mednarodnega bookerja.

FILOZOFSKA KRITIKA ZNANSTVENE TEHNOKRACIJE IN MANIFEST NOVE, HUMANISTIČNE ŽIVLJENJSKE FILOZOFIJE

Novo delo iz bogatega opusa Petra Wilberga, filozofa, psihologa, pisca, a najprej in predvsem, raziskovalca človeških podtalnic in prepišnih grebenov, ki vstopa v slovenski miselni prostor, nosi naslov Znanost kot zabloda s podnaslovom Zakaj je Bog resničen, znanost pa je verski mit.

Kot so zapisali pri založbi Sanje, čas za branje in premislek ob tem prelomnem delu ne bi mogel biti bolj zrel. Zaradi zabrisanih meja med tehnološkim napredkom, interesi finančnih novotvorb, dostojanstvom živih bitij in strahom pred smrtjo, ki se prepletajo znotraj znanstvene in medicinske prakse, ta še nikoli v zgodovini ni tako zelo potrebovala filozofije.

Peter Wilberg (1952 - 2022) je filozof, mislec, učitelj, terapevt in avtor judovsko-nemških korenin. Magister filozofije, politologije in humanistične psihologije je svojo vseživljenjsko raziskavo, delo in pisanje leta opravljal zunaj akademskega sveta in brez kakršne koli institucionalne podpore in financiranja.

RAZLAGE IN SPODBUDE DUHOVNIKA MARTINA GOLOBA TUDI V KNJIŽNI OBLIKI

Na spletni prižnici je naslov knjige razlag in spodbud duhovnika Martina Goloba, ki se je s svojimi prisrčnimi nagovori v vlogih in spletnih prenosih maš dotaknil src številnih. V knjigi poglobljeno spregovori o mnogih duhovnih in življenjskih temah, so zapisali pri založbi Družina.

Martin Golob je katoliški duhovnik mlajše generacije, ki tudi prek spleta preprosto in prisrčno nagovarja številne sledilce ter prinaša veselo oznanilo v živahen medijski svet. Pričevanje o stikih z njegovimi sledilci v času epidemije, o pristni navzočnosti na spletu ter o bistvenih vsebinah krščanske vere sta pripravila z Lojzetom Grčmanom, novinarjem portala Aleteia.

Lojze Grčman je po duši iskalec spodbudnih, izstopajočih ali pa prezrtih zgodb. Najraje ima športne, a tudi pri preostalih likih, usodah, karierah in poteh mu je v največji izziv to, kako jih ubesediti na čim bolj dinamičen, privlačen in izviren način. Na spletni prižnici je po biografiji rokometaša Uroša Zormana z naslovom Tako, kot sem rekel njegova druga knjižna stvaritev.