Svet 1.12.2022 14:38

Martina Batič izbrana za umetniško vodjo nacionalnega danskega zbora

Koebenhavn, 1. decembra - Zborovodkinja Martina Batič je bila izbrana za novo vodjo nacionalnega danskega zbora Danish National Vocal Ensemble, ki deluje pod okriljem danske nacionalne televizije. Kot glavna dirigentka zbora bo avgusta prihodnje leto nasledila angleškega dirigenta Marcusa Creeda, so sporočili iz zbora.

Ljubljana. Dirigentka Martina Batič. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Dirigentka Martina Batič.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je 44-letna Martina Batič iz Slovenije specializirana v vodenju radijskih zborov. V zadnjih štirih letih je delovala kot glasbena vodja zbora Francoskega radia, med drugim pa je vodila tudi zbore Švedskega radia, Severnonemškega radia in RIAS v Berlinu.

Opisali so jo kot dinamično zborovsko dirigentko, ki ima edinstven dar, da očara tako zborovske pevce kot poslušalce, zaradi česar je bila tudi nagrajena. Za glavno dirigentko so jo prvič povabili maja lani, izbrali pa so jo zaradi kemije, ki je se vzpostavila med njo in člani vokalnega ansambla.

"Na glasbeni ravni ima Martina Batič redko sposobnost, da glasbi vdahne življenje s svojim spontanim in dinamičnim muziciranjem," piše v sporočilu za javnost.

Kot navajajo dirigentko, si pri delu z danskim zborom želi raziskovati zmožnosti zborovske glasbe tako na tradicionalen način kot z novimi koncertnimi formati. Želi si razširiti tradicionalno dojemanje zborovskega repertoarja ter preizkusiti nova koncertna prizorišča in oblike izražanja.

Martina Batič je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani in zatem še v Münchnu. Izpopolnjevala se je pri znanih zborovskih dirigentih, med drugim pri Ericu Ericsonu. V letih 2004-2009 je vodila ljubljanski operni zbor, v letih 2009-2017 je bila umetniška vodja zbora Slovenske filharmonije, od leta 2018 pa je bila na čelu zbora Francoskega radia. Leta 2019 je prejela nagrado Prešernovega sklada.