Svet 2.12.2022 9:59

Avtoportret Maxa Beckmanna dosegel nemški dražbeni rekord

Berlin, 2. decembra - Avtoportret ekspresionističnega umetnika Maxa Beckmanna je podrl dosedanji rekord za sliko, ki so jo prodali na dražbi v Nemčiji, potem ko so jo v četrtek dali pred kupce v Berlinu. Ko je padlo kladivo, je najvišja ponudba za Beckmannov rumeno-rožnat avtoportret znašala 20 milijonov evrov. Vključno z davki bo cena znašala 23,2 milijona evrov.

Znesek je bil "najvišja cena, ki je bila kadarkoli ponujena za sliko", je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal dražitelj Markus Krause.

Beckmannovo delo, ki prikazuje umetnika med njegovim nizozemskim izgnanstvom iz nacistične Nemčije, na splošno velja za mojstrovino. Beckmannov avtoportret je bil sprva darilo njegovi ženi Mathilde, znani kot Quappi, ki ga je hranila do svoje smrti leta 1986. Zatem je bil slika desetletja v zasebni švicarski zbirki in od sredine 90. let ni bila prikazana v javnosti.

Na javnem predogledu pred dražbo nemške avkcijske hiše Grisebach, ki je sliko ocenila na 20 do 30 milijonov evrov, je bila za steklom, da bi jo zaščitili pred vandalizmom podnebnih aktivistov, ki so v zadnjem času ciljali na umetniška dela. Kupec ga bo po pisanju nemške tiskovne agencije dpa odnesel v švicarsko zbirko.

Prejšnji nemški dražbeni rekord je leta 2018 postavilo še eno Beckmannovo delo, Egipčanka, ki je doseglo 4,7 milijona evrov. Rekordna cena za umetnikovo delo pa je bila postavljena leta 2017, ko so njegov Ptičji pekel pri avkcijski hiši Christie's v Londonu prodali za 36 milijonov funtov.

Beckmann (1884-1950) je bil v času svojega življenja v Nemčiji zelo priljubljen, saj so trgovci z umetninami njegova dela dajali zasebnim zbirateljem in večjim ustanovam. Tako je bilo, dokler ni nacistični režim njegovo drzno umetnost označil za "degenerirano" in leta 1937 odstranil njegove slike iz nemških muzejev.

Ker je bil profesionalno onemogočen in vedno bolj ogrožen, je odšel v Amsterdam, kjer je desetletje živel v samoizgnanstvu, preden se je preselil v ZDA. Umrl je v New Yorku pri 66 letih zaradi srčnega infarkta na pločniku na poti v Metropolitanski muzej umetnosti.