Slovenija 3.12.2022 10:36

Ženske zgodbe na ogled tudi v Muzeju Ravne na Koroškem

Ravne na Koroškem, 3. decembra - Medinstitucionalna razstava z naslovom Ženske zgodbe, ki jo je že gostilo več muzejev po državi, od danes na ogled vabi tudi v prostore Muzeja Ravne na Koroškem na ravenskem gradu. Osrednja tema razstave so raznolike vloge žensk v pretekli in sodobni družbi, med njimi tudi žensk v jeklarski industriji.

Ravne na Koroškem, park. Grad Ravne. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Ravne na Koroškem, park.
Grad Ravne.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Medinstitucionalna razstava s polnim naslovom Ženske zgodbe, mitske podobe in realnost skozi muzejske predmete je zasnovana kot skupna predstavitev izbranih arheoloških in drugih muzejskih predmetov, ki so interpretirani skozi mitološke teme in s sodobnimi pripovedmi.

Osrednja tema je namenjena ženskim zgodbam in skozi različne družbene vloge odpira vprašanja o položaju žensk v sodobni družbi ter vodi h kritičnemu razmisleku o sodobnih ženskih gibanjih, so sporočili iz Muzeja Ravne na Koroškem, ki je ena od enot Koroškega pokrajinskega muzeja.

V okviru tega muzeja je vlogo žensk v jeklarski industriji raziskovala Karla Oder, ki se ukvarja s proučevanjem in interpretacijo zgodovine jeklarske industrije ter načina življenja industrijskega delavstva.

Jeklarska industrija in z njo povezana metalurgija je že tisočletja pomembna gospodarska dejavnost, v kateri ženske niso predstavljale večine, a so kljub temu pomembno sooblikovale njen razvoj. Poznamo odlične strokovnjakinje, ki so s svojim znanjem in delom oplemenitile kakovost jekla in jeklenih izdelkov. Vztrajnost in trdnost sta simbol jeklene volje, pomembne za dosego zastavljenih ciljev, so ob tem zapisali v muzeju.

Medinstitucionalno razstavo sicer sestavlja 11 samostojnih muzejskih enot o ženskih temah, celota pa je posvečena povezavi in primerjavi preteklosti s sedanjostjo. Osrednji prizor je restavrirano drevo z groba popotnice, pisateljice in zbirateljice Alme Karlin kot osrednja metaforična slika med tematsko različnimi vitrinami s predmeti, ki izpričujejo status, spol ali družbeni položaj žensk v preteklosti in sedanjosti.

Pri pripravi razstave so se povezali kranjski Gorenjski muzej, Pomorski muzej Sergej Mašera iz Pirana, Pokrajinski muzej Koper, novomeški Dolenjski muzej, Posavski muzej Brežice, Pokrajinski muzej Celje, Muzej Ravne na Koroškem, Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož in Loški muzej Škofja Loka.

Na Ravnah na Koroškem bo razstava na ogled do sredine aprila prihodnje leto.