Slovenija 5.12.2022 9:31

Umrl je francoski pisatelj Dominique Lapierre

Marseille, 5. decembra - V 92. letu starosti je v nedeljo umrl francoski pisatelj Dominique Lapierre, avtor uspešnice Mesto radosti in soavtor uspešnice Gori Pariz?: boj za francosko prestolnico 1944. leta, ki jo je napisal v sodelovanju z ameriškim pisateljem Larryjem Collinsom. Njegovi romani so bili prodani v več deset milijonih izvodov.

Kot je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila pisateljeva vdova, je Lapierre umrl zaradi starosti.

Lapierre se je rodil 30. julija 1931 v Chatelaillonu. Njegov oče je bil diplomat in njegova mati novinarka. Tudi sam je v 50. letih minulega stoletja delal kot novinar za francosko revijo Paris Match, zaradi česar je potoval po vsem svetu.

S Collinsom sta skupaj napisala šest knjig, prodanih je bilo približno 50 milijonov izvodov. Med njimi je bila najbolj znana že omenjena uspešnica Gori Pariz?: boj za francosko prestolnico 1944. leta, ki je izšla leta 1965. Po knjigi je bil leta 1966 posnet tudi film, v katerem je zaigral Jean-Paul Belmondo. Slovenski prevod je izšel leta 1968 pri založbi Obzorja.

Po uspehu omenjene knjige sta sodelovanje nadaljevala. Posvečala sta se dramatizacijam zgodovinskih dogodkov, kot je denimo nastanek Izraela v romanu Jeruzalem, Jeruzalem, ki je leta 1975 pri Cankarjevi založbi izšel tudi v slovenskem prevodu. V slovenščino je bila leta 1984 prevedena še njuna knjiga Peti jezdec,

Njun uspeh je bil po pisanju AFP rezultat tega, da sta se dopolnjevala - Lapierre je imel stike v francoskih obveščevalnih službah, Collins pa v Cii. Oba sta pisala v svojih jezikih in tudi prevajala dela drug drugega.

Lapierre je tudi dlje časa živel blizu Collinsa v Saint-Tropezu, med njunima bivališčema je bilo le teniško igrišče.

Velik uspeh je doživel tudi Lapierrov roman iz leta 1985 Mesto radosti, katerega dogajanje je postavljeno v Kalkuto in po katerem je bil posnet istoimenski film iz leta 1992 v režiji Rolanda Joffeja in s Patrickom Swayzejem v glavni vlogi, še piše AFP.