Od blizu 8.12.2022 10:48

Konec tedna znani dobitniki evropskih filmski nagrad

piše Jasmina Vodeb Baša

Reykjavik, 8. decembra - Evropska filmska akademija (EFA) bo evropske filmske nagrade v soboto podelila v islandski prestolnici. Nominirani filmi so znani od novembra, znanih je tudi nekaj dobitnikov manjših nagrad. V kategoriji kratkih filmov se za nagrado poteguje tudi Babičino seksualno življenje Urške Djukić.

Med letošnjimi favoriti film o Sisi in švedska satira Trikotnik žalosti

EFA oziroma njenih 4400 članov je v okviru tristopenjskega izbiranja najprej odbrala 35 celovečercev in 14 dokumentarcev. Med njimi jih je nato v kategoriji igranih evropskih celovečercev nominirala pet: film španske režiserke Carle Simon Alcarras, belgijsko-nizozemsko-francosko koprodukcijo Blizu v režiji Lukasa Dhonta, koprodukcijski film o avstrijski cesarici Elizabeti oz. Sisi z naslovom Korzet, ki ga je režirala avstrijska režiserka Marie Kreutzer, koprodukcijo štirih evropskih držav Holy Spider v režiji iranskega režiserja Alija Abbasija in satiro Trikotnik žalosti švedskega režiserja Rubna Östlunda.

Imena izbranih celovečercev se pojavljajo tudi pri nominacijah za najboljšo režijo, scenarij in najboljšo igralko oz. igralca. Tako so za režijo nominirani belgijski režiser Lukas Dhont (Blizu), Marie Kreutzer (Korzet), Ali Abbasi (Holy Spider) in Ruben Östlund (Trikotnik žalosti). V igri za nagrado sta še poljski režiser Jerzy Skolimowski (Ia) in francoska režiserka Alice Diop (Saint Omer).

Za najboljšega scenarista pa so v igri Španca Carla Simon in Arnau Vilaro (Alcarras), Britanec Kenneth Branagh (Belfast), Lukas Dhont in Španec Angelo Tijssens (Blizu), Ali Abbasi in Afshin Kamran Bahrami (Holy Spider) in Östlund (Trikotnik žalosti).

Za najboljšo igralko so nominirane Vicky Krieps za vlogo Sisi v filmu Korzet, Zar Amir Ebrahimi za vlogo v filmu Holy Spider, Lea Seydoux za vlogo Sandre Kienzler v filmu Nekega lepega jutra, Penelope Cruz za upodobitev ene od mater v filmu Vzporedni materi in Meltem Kaptan za vlogo v filmu Rabiye Kurnaz Vs. George W. Bush.

Za naziv najboljši igralec pa se bodo potegovali Irec Paul Mescal (Aftersun), belgijski igralec rosnih let Eden Dambrine (Blizu), dansko-ameriški igralec Elliott Crosset Hove (Božja dežela), italijanski igralec Pierfrancesco Favino (Nostalgia) in hrvaško-danski igralec Zlatko Burić (Trikotnik žalosti).

V kategoriji celovečernih dokumentarnih filmov pa je EFA nominirala koprodukcijski film danskega režiserja Simona Lerenga Wilmonta A House Made Of Splinters, švicarski film Girl Gang režiserke Susanne Regine Meures, litovsko-francosko-nemška koprodukcija Mariupolis, ki jo je režiral Mantas Kvedaravičius, poljski Film balkonowy v režiji Pawla Lozinskega in italijanski film Marcia su Roma v režiji Marka Cousinsa.

V igri za nagrado tudi slovenski film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić

Med petimi nominiranimi kratkimi filmi, ki jih je EFA izbrala med 29 kandidati, je tudi večkrat nagrajeni kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić. To je druga nominacija slovenske režiserke v samostojni Sloveniji, ki sledi 20 let po nominaciji celovečerca Maje Weiss Varuh meje, ki se je tedaj potegoval za nagrado v kategoriji filmskih prvencev.

Urška Djukić je v odzivu na nominacijo med petimi kratkimi filmi za nagrado EFA povedala, da si je to tiho želela že od same premiere filma. "Zaradi tega uspeha bo film Babičino seksualno življenje videlo še več ljudi in to je največje darilo za nas, ustvarjalce filma in tudi za vse ženske, ki so v preteklosti in ki še danes v podrejenem položaju trpijo v nasilnih odnosih," je dodala.

Film, za katerega je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj rit in kače niso za igrače, popelje gledalca na kratek izlet v zgodovino intimnosti podeželske babice, ki povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož.

Nekaj nagrad že znanih, nova nagrada za trajnostni razvoj Ursuli von der Leyen

EFA je že konec novembra razkrila nekaj imen dobitnikov t.i. nagrad odličnosti (Excellence Awards). Tako je denimo kot direktorica fotografije nagrajena Kate McCullough za film The Quiet Girl, kot kostumografinja Charlotte Walter (Belfast), za zvok pa so nagrado prejeli ustvarjalci filma The Hole.

Letošnjo podelitev nagrad, s katero se bo sklenil Mesec evropskega filma, pa bo zaznamovala tudi prva "zelena" nagrada. Prva prejemnica nove evropske nagrade za trajnostni razvoj je Ursula von der Leyen. Prejela jo bo kot predsednica Evropske komisije za ambiciozen in revolucionaren program - zeleni dogovor, ki ga je komisija začela izvajati v času njenega predsedovanja, piše v obrazložitvi na spletni strani akademije.