Svet 8.12.2022 6:00

Pred sto leti se je rodil britanski slikar Lucian Freud

Berlin, 8. decembra - Pred sto leti se je rodil britanski slikar Lucian Freud. V Nemčiji rojeni umetnik, vnuk slavnega avstrijskega psihoanalitika judovskega rodu Sigmunda Freuda, velja za enega najpomembnejših figurativnih slikarjev 20. stoletja. V obdobju, ko je v umetnosti prevladovala abstrakcija, je vztrajal pri figuraliki.

Ljubljana. Britanski slikar Lucian Michael Freud (1922 - 2011). Foto: Wikipedia Arhiv Wikipedia

Ljubljana.
Britanski slikar Lucian Michael Freud (1922 - 2011).
Foto: Wikipedia
Arhiv Wikipedia

Lucian Freud (1922-2011) se je rodil v Berlinu. Leta 1933 je z družino pred nacisti pobegnil v Veliko Britanijo. Umetnostna kritika ga je pogosto označevala kot "obsedenega slikarja mesa". Njegove študije aktov so izjemno naturalistične, na meji dobrega okusa.

V njegovem zgodnjem ustvarjalnem obdobju so imele pomembno vlogo upodobitve živali, a niso nikoli pritegnile toliko pozornosti kot njegovi poznejši akti.

Njegove slike so na dražbah dosegale milijonske zneske. Leta 2015 je bil njegov akt na dražbi prodan za 56,2 milijona dolarjev ter tako dosegel nov rekord za delo tega britanskega umetnika. Na sliki za naslovom Benefits Supervisor Resting je umetnik upodobil Sue Tiller, poznano kot Velika Sue. Freud ji je v zgodnjih 90. letih minulega stoletja plačeval po 20 dolarjev na dan za poziranje.

Omenjena slika je ena od štirih, na katerih je Freud upodobil zajetno figuro Sue Tiller. Leta 2008 je bila slika Benefits Supervisor Sleeping iz omenjene serije prodana za 33,6 milijona dolarjev, kar je tedaj veljalo za rekordno ceno za delo še živečega umetnika.

Freud je pozornost zbujal tudi s svojim zasebnim življenjem. Po govoricah naj bi imel številne afere in več nezakonskih otrok. Pogosto se je tudi zapletal v pretepe. Kot je povedal v nekem intervjuju, se ni pretepal zaradi kratkočasja, temveč se je na nekatere zadeve lahko odzval zgolj s pestmi.

Ob 100-letnici umetnikovega rojstva so julija v Freudovem muzeju v Londonu odprli razstavo z naslovom Lucian Freud: Slikar in njegova družina. Na ogled so slike, risbe, družinske fotografije, knjige in pisma, ki so bila zbrana v galerijah in zasebnih zbirkah, arhivih muzeja in pri članih družine Luciana Freuda.

"Vpliv Luciana Freuda na kulturno zgodovino je nesporen. Tako kot njegov ded Sigmund, ki je revolucionarno spremenil razumevanje uma, je tudi Lucian vplival na zgodovino umetnosti 20. stoletja. Slikarjeva dela so se v 60-letni karieri razvijala od nadrealizma do realizma, pri čemer je pogosto uporabljal družino in prijatelje," so ob razstavi, ki bo na ogled do 29. januarja 2023, zapisali v muzeju.

Še do 16. decembra pa je v londonski galeriji Ordovas na ogled razstava, ki se osredotoča na umetnikovo veliko ljubezen do konj. Lucian Freud se je nad konji začel navduševati že v zgodnjem otroštvu, ko je hodil jahati na podeželje, ven iz Berlina, kjer so konje redili njegovi stari starši. Pozneje so ga v internatu v Devonu včasih našli celo spati v hlevih pri konjih.