Svet 8.12.2022 10:20

Britanski kiparki Veronici Ryan letošnja Turnerjeva nagrada

London, 8. decembra - Britanska kiparka Veronica Ryan je letošnja dobitnica ugledne britanske Turnerjeve nagrade. Veronica Ryan je nagrado prejela za svoji instalaciji, v kateri se je osredinila na karibske priseljence, t.i. generacije Windrush, in pandemijo covida-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Velika Britanija, London. Britanska kiparka Veronica Ryan je letošnja dobitnica ugledne britanske Turnerjeve nagrade. Foto: Twitter Tate Liverpool

Velika Britanija, London.
Britanska kiparka Veronica Ryan je letošnja dobitnica ugledne britanske Turnerjeve nagrade.
Foto: Twitter Tate Liverpool

66-letna Veronica Ryan je nagrado za sodobno umetnost v višini 25.000 funtov (30.000 evrov) prejela za marmorne in bronaste skulpture, postavljene na ulici v Hackneyju na vzhodu Londonu, ki prikazujejo tropsko sadje s Karibov - sirikajo, kruhovec in sirsak. Šlo je za javno naročilo v spomin na pomen priseljencev generacij Windrush v tej regiji.

Zmagala je tudi s svojo prvo večjo samostojno razstavo v Bristolu na zahodu Anglije z naslovom Along a Spectrum, ki se je med drugim osredinila na vpliv pandemije covida-19.

"Rada bi se zahvalila vsem. Imam nekaj ljudi, ki so v moji karieri skrbeli zame, ko nisem bila opazna," je povedala Veronica Ryan na sredini podelitvi nagrad v Liverpoolu.

Direktorica galerije Tate Liverpool in sopredsedujoča žiriji za Turnerjevo nagrado Helen Legg je povedala, da je po mnenju žirije nastopil pravi čas za priznanje Veronici Ryan, saj je po njihovem mnenju "ustvarila najmočnejše delo" v svoji karieri.

Umetnostni kritik Jonathan Jones je za britanski The Guardian zapisal, da je bila Veronica Ryan "senzacionalna" izbira in da je to "prva Turnerjeva nagrada v zadnjih letih, za katero se je vredno zanimati".

Mesečnik Art Newspaper je poročal, da je Veronica Ryan najstarejša dobitnica Turnerjeve nagrade.

Veronica Ryan se je rodila na britanskem čezmorskem ozemlju, karibskem otoku Montserrat. V Združenem kraljestvu je študirala na londonski Slade School of Fine Art. Znana je po tem, da njena dela upodabljajo naravne oblike, kot so sadje, semena in rastline. Živi med ameriškim New Yorkom in angleškim mestom Bristol.

Letos so bile v ožjem izboru za Turnerjevo nagrado zgolj umetnice.

Liverpoolska glasbenica Holly Johnson je ob podelitvi nagrade dejala, da je bil "po letih mizoginije v svetu umetnosti, kjer so bile ženske dobre le za razgaljanje prsi in ležanje na kavčih", že skrajni čas.

Med nominirankami je bila umetnica Heather Phillipson, ki je v Veliki Britaniji najbolj znana po svojem umetniškem delu na londonskem trgu Trafalgar, ki predstavlja ogromen kup stepene smetane, na vrhu katere so skulptura v obliki češnje, muhe in drona.

Turnerjevo nagrado so prvič podelili leta 1984. Izbira je večkrat burila duhove zaradi instalacij, med katerimi so bile tudi nepospravljena postelja ter dela iz slonjega gnoja in človeških las.

Med nekdanjimi nagrajenci so številni britanski umetniki, kot so Anish Kapoor, Damien Hirst, Gilbert & George in Antony Gormley. Nagrada je bila sprva namenjena uveljavljajočim se britanskim umetnikom, mlajšim od 50 let, a so kasneje to starostno omejitev odpravili, še piše AFP.