Slovenija 9.12.2022 5:00

V dunajski Galeriji Photon razstava Laibach: Occupied Europe Tour 1983

Dunaj, 9. decembra - V dunajski Galeriji Photon bodo drevi odprli razstavo Laibach: Occupied Europe Tour 1983. Na ogled bo fotografsko gradivo turneje Occupied Europe Tour skupine Laibach, ki ga je posnel Teodor Lorenčič. Gradivo, ki je skoraj dve desetletji veljalo za izgubljeno, je bilo javnosti prvič predstavljeno letos septembra v Galeriji Photon v Ljubljani.

Ljubljana. Koncert skupine Laibach. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Koncert skupine Laibach.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Skupina Laibach je z javnim nastopanjem začela leta 1982 v Ljubljani. Še istega leta so odpotovali v London, da bi podpisali pogodbo z eno od založb, s katerimi so želeli sodelovati, a naleteli na negativen odziv, ker se "še niso srečale s skupinami iz vzhodne Evrope; sploh pa ne s takšnimi kot, je Laibach - z neznosnim industrijskim hrupom, oblečene v vojaške uniforme", je na novinarski konferenci pred odprtjem ljubljanske razstave povedal član skupine Laibach Jani Novak.

Pozneje so nastopili na koncertu Final Academy, kjer so spoznali britansko skupino Last Few Days in jih, kot je povedal Novak, "povabili, da z Laibachi nastopijo v Ljubljani in v Zagrebu". Nastop na Zagrebškem bienalu se je končal s posredovanjem vojaške policije in privedel do tega, da je v Jugoslaviji za Laibache obveljala prepoved imena in javnega nastopanja.

"Pozneje je padla ideja, da se skupaj odpravimo še na turnejo po Evropi, kar je bilo precej zanimivo, saj so imeli oni oblečene angleške uniforme, mi pa jugoslovanske," je še povedal Novak. Z "okupacijo" Evrope so pričeli 3. novembra 1983, prevozili 5000 kilometrov, obiskal osem držav in izvedli 17 koncertov v 16 mestih.

Kot so zapisali v Galeriji Photon, je fotografsko gradivo legendarne turneje Occupied Europe Tour, nepogrešljive za razumevanje slovenske avantgardne glasbene skupine Laibach, desetletja veljalo za izgubljeno. Lorenčič je bil kot sodelavec Laibach Kunsta del te, v strateškem smislu, usodne turneje, ki jo je vestno spremljal s svojo kamero. Leto dni pred 40. obletnico Laibachov je nepričakovano našel filme, po katerih sta nastali knjiga in razstava.

Knjiga je na voljo v srbskem in angleškem jeziku. Sestavljajo jo manifest, teorija, dokumentarno - faktičen del, subjektivna pripoved in fotografije.