Svet 9.12.2022 8:03

V tržaškem SSG z monodramo Pina in Pierpaolo poklon Pasoliniju

Trst, 9. decembra - V Slovenskem stalnem gledališču (SSG) v Trstu bo drevi premiera monodrame Pina in Pierpaolo, ki je poklon stoletnici rojstva italijanskega režiserja Piera Paola Pasolinija. Njegove furlanske korenine so se v določenem trenutku njegovega življenja dotaknile slovenske avtohtone jezikovne in kulturne skupnosti Furlanije-Julijske krajine.

Italija, Trst. Slovensko stalno gledališče v Trstu. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Italija, Trst.
Slovensko stalno gledališče v Trstu.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Besedilo Pina in Pierpaolo govori o umetniškem in človeškem sozvočju Pasolinija in violinistke Josipine Kalc, ki sta v času druge svetovne vojne prijateljevala v Casarsi della Delizia. Obetavna violinistka se je iz Maribora odpravila k sestrini družini v Furlanijo, študent literature pa je zaradi negotovih časov zapustil Bologno in se je pridružil materi v njeni rojstni furlanski vasi.

Zaradi sobivanja v razmeroma malem naselju sta se spoznala: ona ga je učila violino, on pa je recitiral pesmi in jo navdihoval s svojo razgledanostjo. Po vojni je Pina dobila službo v opernem gledališču na Reki, Pier Paolo pa se je razvil v kontroverznega in prodornega umetnika, ki je zaznamoval italijanska literaturo in film, so zapisali v gledališču.

Iz srečanja dveh umetniških osebnosti in njunega štiriročnega pisanja je nastala tudi izvirna monodrama, v kateri bo v vlogi Pine in drugih glasov zgodbe nastopila igralka Tina Gunzek. Dramaturginja Ana Obreza in režiser Jaka Andrej Vojevec sta se dramatizacije zgodbe lotila na osnovi dokumentacije, ki jo sestavljajo pisma, članki, pripovedi članov Josipinine družine, nenazadnje tudi Pasolinijev roman Nečistovanja, ki pripoveduje o mladosti v Furlaniji in o odnosu s prijateljico Dino, čeprav je, kot so zapisali v SSG, Pina zanikala kakršnokoli povezavo z literarnim likom.

Preplet dveh pripovedi in dveh pristopov k rekonstrukciji te fragmentarne zgodbe dopolnjujejo citati in sugestije iz Pasolinijevih del in intervjujev, prav tako iz besed same Pine o pisatelju in prijatelju.

Režiser Vojevec je o podtekstu in skritih povezavah znotraj besedila in same uprizoritve povedal: "Pina, Dina in Tina, vsaka od njih nam lahko ponudi svoj pogled na Pasolinija in tudi na tisti zapleteni čas, ki v mnogo elementih spominja na današnjega, ko se spet obujajo duhovi fašizma, pod vprašaj postavljajo človekove pravice in demokratične vrednote, obujajo stari politični konflikti, Evropa pa se je ponovno znašla v senci vojne."

Sceno in kostume je zasnovala Katarina Zalar. Pri pisanju besedila je s svojimi osebnimi spomini sodeloval Ivan Hrovatin, sorodnik Pine Kalc.

Predstava bo opremljena z italijanskimi nadnapisi in bo na sporedu od danes do 8. januarja v Mali dvorani SSG.